Zeneszó Kodály emlékére

Ma ünnepeljük Kodály Zoltán születésének 128. évfordulóját; a jeles nap alkalmából Kecskeméten egész héten Kodály-köszöntő kántálásokat hallhatunk, és ma nyitják meg a komponista nevét viselő új pécsi hangversenytermet is.

Bóka Máté Ciprián
2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országszerte megemlékezések zajlanak, ünnepi koncerteket tartanak Kodály Zoltán születésnapja alkalmából, amely önmagában is bizonyítja a népzenekutató, zenepedagógus és zeneszerző emlékének máig tartó hatását. Kodály nevét viseli számos kórus, iskola, zeneiskola és kulturális intézmény, amelyek ezen a napon ünneplik névadójukat. Sok helyen a Kodály-koncerteket a karácsonnyal is összekötik, hiszen a zeneszerzőnek több egyházi műve is kötődik a téli ünnepkörhöz.
Kodály szülővárosa, Kecskemét idén rendhagyó és rendkívül figyelemfelkeltő módon ünnepel: Kodály-köszöntő kántálásoktól lesz hangos az utca, a pláza, a templom, az óvoda, az iskola és a vasútállomás.
Az egész héten zajló, a népi hagyományból ihletet merítő, komolyzenészek és népzenészek részvételével megrendezett eseménysor részeként a Kaláka együttes Sebestyén Márta és Sebő Ferenc közreműködésével ad hangversenyt ma este hét órakor a református templomban, de a kántálássorozat egyik legfontosabb állomása mégis a MÁV-állomás, ahol ma fél négykor a Hegedűs Együttes koncertezik. Ennek a helyén állt egykor az az indóház, amelyben Kodály Zoltán a világra jött.
Kodályra emlékezik gyermekkorának fontos színhelye, a felvidéki Galánta is, ahol mától vasárnapig tart majd a zeneszerző életművét reflektorfénybe helyező galántai karácsonyi zenei napok. Névadójára emlékezik ma három órakor Nagykanizsán a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház is.
A múlt héten megkezdődött a próbaüzem a pécsi Kodály-központban, abban az új hangversenyteremben, amelyet az EKF-program részeként építettek, és amely egyben a Pannon Filharmonikusok új otthona lesz. A Kodály-központ hivatalos megnyitóját ma tartják Peskó Zoltán vezényletével, ez azonban zárt protokollesemény, a közönség csak holnaptól veheti birtokba az épületet. Holnap és holnapután, valamint 21-én Vass András vezényletével háromszor is hallhatjuk a Pannon Filharmonikusok nyitóhangversenyét, amelyen Kodály Nyári este című műve hangzik majd el.
A létesítményt Schmitt Pál köztársasági elnök avatja fel, s Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter is beszédet mond. Az ünnepélyes megnyitó részeként adja át Páva Zsolt, Pécs polgármestere a finnországi Turkuu, valamint az észt főváros, Tallinn képviselőjének a kulturális fővárosi „stafétát”, amelyet egy, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. munkatársa, Hergert Géza által alkotott lánc jelképez ettől az esztendőtől kezdve a pécsiek kezdeményezésére. A lánc nyakéke minden évben az adott kulturális főváros címerével bővül majd.
A házavató fővédnöke Kodályné Péczeli Sarolta, aki a tervek szerint maga is tiszteletét teszi az ünnepségen számos külföldi és hazai meghívott mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.