Zúztak a színpadon és a kötelek között

Deák Zsigmond
2010. 12. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagykanizsa a 87. ökölvívó országos bajnokság jó házigazdájának bizonyult. A szombati döntőkre dugig telt a helyi a NTE-csarnok, ahol a bokszon kívüli műsor sem maradt el. A Lippentős néptáncegyüttes, valamint a helyi énekes, Dávid mellett fellépett a Loud & Black nevű, ifjú rockerekből álló metálformáció, amely stílusából adódóan valóban „zúzott” a színpadon. Stílszerűen két, ringbéli „zúzás” között tette mindezt: a már hat világversenyes éremnél járó, idén Eb-2. Káté Gyulát (64 kg) követően az Európa-bajnok Bacskai Balázs (69) is kiütötte ellenfelét.
Előbbi ringsarkában mestere, Szántó Imre, s a korábbi nehézsúlyú klasszis, Alvics Gyula mellett cimborája, Dopeman is feltűnt. Amikor a szabályokra hivatkozva el akarták küldeni onnan, Csötönyi Sándor, a hazai szövetség elnöke szólt: „Hagyjátok, engedélyeztem!” A rapper tehát maradt, de nem sokáig, hiszen Káté bő egy menet alatt végzett a kecskeméti Varjú Györggyel két, számolást ért felütésnek köszönhetően. – Közelebb mentem hozzá, kaptam is pár pofont, de megérte… A kilencedik aranyamat nyertem, Lakatos Pali tizenegynél jár, azon vagyok, hogy nekem meglegyen a tucat – mondta Káté, talán bele sem gondolva, hogy ehhez a londoni olimpia után, a 32. évéhez közelítve is folytatnia kellene amatőr pályafutását.
Bacskai jóval fiatalabb, nála nem ez a kérdés, hanem az, hogy idei moszkvai Eb-diadalát követik-e továbbiak. Most kiderült, hogy itthon nincsen párja, pedig sokan azt várták, hogy Klasz Árpád megszorítja a döntőben. Erre Bendzsi odaállt és testen hamar megtörte a riválist, akit három számolást követően már az 1. menetben le kellett léptetni. – Úgy érzem, felgyorsultam, dinamikusabb lettem, most megyek Németországba bokszolni, aztán Kubába edzőtáborozni a válogatottal, majd jön a Bocskai-emlékverseny. A fő cél, hogy minél messzebb jussak az őszi, bakui vb-n – szaladt előre időben és térben Bacskai; lendületét látva, bízhatunk benne.
Kovács László szövetségi kapitány pedig abban bízik, hogy a szűkös hátország ellenére folytatható az idén látott eredményesség. – Bacskai és Varga Miki mutatta most a legjobb formát, a többiek hozták a kötelezőt, Darmos Józsi is feljavult a végére. De az ob még nem igazi mérce, először a jövő februárban, a Bocskain találkozunk a nemzetközi szinttel. Ott láthatjuk igazán, hol tartunk.
A 2010-es ob-győztesek (49 kg-tól): Lakatos István (KSC), Kalucza Norbert (Debrecen), Nagy Krisztián (Szolnok), Varga Miklós (Hajdúsámson), Káté Gyula (Kispest), Bacskai Balázs (Vasas), Harcsa Zoltán (Kispest), Szellő Imre (KSC), Darmos József (Vasas), Bouquet Bence (Vasas).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.