A belvízkárt nem állja a biztosító

Az országot sújtó természeti és ipari katasztrófák után minden bizonnyal a belvízkárosultak kártalanítása is az államra marad. Kiderült ugyanis, hogy a belvíz okozta káresetekre nem lehet biztosítást kötni. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint eddig még idő előtti a kérdéssel foglalkozni, jelenleg minden erejüket a védekezés köti le.

Velkei Tamás
2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belvíz miatt országszerte eddig ötven ingatlan vált lakhatatlanná, ám számuk az olvadás során nőhet, mert számos épületet már csak a fagy tart össze. A belvízzel elöntött területek nagysága lényegében nem változott, eléri a 3500 négyzetkilométert, és 107 embert kellett kitelepíteni.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint 12 megyében, 211 településen védekeznek az ár- vagy a belvíz ellen, amelyben ezerötszázan vesznek részt. A magyarországi folyók mentén 325 kilométer hosszan védekeznek harmadfokon, a Tisza középső szakaszán még ezt a riasztást is meghaladó árhullám várható.
A távirati irodának Pintér Sándor belügyminiszter a vörösiszap-katasztrófa kezelése kapcsán elmondta: ha ütemezetten is, de teljes kártérítést kapnak a katasztrófa áldozatai. A miniszter azt ígérte, a térségre rá sem lehet majd ismerni, jövő év június 30-ra mindent újjáépítenek, pótolják az anyagi veszteséget. Tegnap Kolontáron egyébként még mindig autókat emeltek ki a befagyott halastó melletti mocsaras, vörösiszappal elöntött részről.
A kitartó, kemény téli időjárás következtében tegnapig kilencvenkilencen szenvedtek fagyhalált. Ötvenheten saját otthonukban hűltek ki végzetesen, negyvenketten pedig a szabad ég alatt fagytak meg. Csak karácsony alatt, valamint a két ünnep közötti időszakban huszonketten hűltek ki.
A hideg azoknak jó hír, akik szeretnek korcsolyázni, csúszkálni, folyamatosan hízik ugyanis a Balaton jege. A somogyi parton egyre több korcsolyázásra alkalmas területet vehetnek birtokba a sportolni vágyók.
Részletek a 2. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.