A büdzséről szavaznak

Sok tekintetben fordulatot hozott a gazdaságpolitikában Magyarországnak a jövő évi költségvetés, amelyet várhatóan ma, az Országgyűlés utolsó idei ülésén fogadnak el a képviselők. Az új büdzsé a 2000–2001 óta folyamatosan emelkedő államadósságot újra csökkenő pályára állítja. Óriási jelentősége van az európai uniós küszöbhatár alatti, három százaléknál kisebb hiánycélnak, amelynek teljesíthetőségét a kormánynyal nem rokonszenvező szervezetek is elismerték.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A költségvetés főbb jellemzői
– 13 079 milliárd forintos bevételi, 13 767 milliárdos kiadási oldal
– 1055 milliárd forint kamatkiadás
– Csökkenő államadósság
– Három százalék alatti GDP-arányos hiány
– Családi adózás
– A belső kereslet élénkítése
– Az egészségügyi és a nyugdíjkassza lyukainak befoltozása


A költségvetés filozófiájában is más, mint az előző nyolc esztendő hasonló törvényei, a kormány a személyi adón keresztül csökkenti ugyanis a családosok terheit. Ugyancsak jelentős változás, hogy a kabinet számít a belső kereslet növekedésére, ami úgy serkenti a gazdaságot, hogy a felhasználható jövedelem közben itthon marad. Az idén a növekedést még ezzel ellentétben döntően az export húzta, s az ebből keletkező jövedelmek mindössze töredékét költik el itthon a vállalatok. A Nézőpont Intézet friss felmérése szerint az emberek 53 százaléka már hisz a gazdasági növekedés lehetőségében, holott az év elején még 50 százalék hanyatlást várt.
Továbbiak a 13. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.