A gyerekhang öröme

Öröm, különösen karácsonykor, ha érezzük, hogy van jövő, van folytatása mindannak, aminek értelmét látjuk. Ez az öröm tölt el, amikor azt halljuk: a profikkal vetekszik két idei karácsonyi album is: az Óbudai Népzenei Iskoláé és a Magyar Rádió Gyermekkórusáé.

Vakulya Eszter
2011. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húszéves lesz 2011-ben az Óbudai Népzenei Iskola, az első Prima-díjas oktatási intézmény, Magyarország egyetlen kizárólag autentikus népzenét oktató zeneiskolája. A jubileum ékes felvezetése az iskola Az angyalok zengedeznek – Magyar karácsony című albuma, amely jól példázza az utóbbi két évtized befektetésének eredményét. Olyan minőséget képviselnek a növendékek, amelyet bármely lemez készítője megirigyelne. Különösen karácsonykor, amikor a gyermekhang valóban visszaadhatja az ünnep tisztaságát, fényét. A lemezen különféle alkalmi formációkat, állandó együtteseket hallunk: a Vikár Béla Népdalkört, az Utra Mari Társaságot, a Csütöri vagy a Csiperke Énekegyütteseket, vagy az egy-egy ismert előadóművész-tanár köré csoportosult diákok csapatát. Hagyományos népzene szól, stílushűen, átgondolt szerkesztésben. A háttérben érződik az alapos felkészítő munka, a tanárok tudása és az a rengeteg gyakorlás, amely megelőz egy ekkora kiadványt.
Szintén hagyományos értékeket képvisel a Magyar Rádió Gyermekkórusa és annak Kiskarácsony, nagykarácsony című lemeze. Az Óbudai Népzenei Iskola és természetesen a táncházmozgalom hatása egyre jobban beszűrődik a komolyzene fellegváraiba, akár a Zeneakadémiára, akár a klasszikus együttesek repertoárjába. Igaz, Bartók és Kodály országában ez hosszú ideje természetes kellene legyen, mégis valahogy az új évezred hozta meg a döntő és talán már visszavonhatatlan fordulatot. A Magyar Rádió Gyermekkórusa ugyanis szinte kizárólag magyar gyökerekből építi fel békebeli hangulatot árasztó, adventtől karácsonyig ívelő korongjának anyagát: erdélyi betlehemest játszik, a Cantus Catholicit dolgozza fel Sebestyén Mártával, Winand Gáborral, Bolya Mátyással és Szokolay Dongó Balázzsal, adventi magyar népénekeket énekel a Kodály- és Kocsár-művek mellett.
A Magyar Rádió Gyermekkórusától megszokhattuk a magas színvonalat, a szép, egységes hangzásképet, hiszen a kórusmuzsika kodályi örökségét méltó módon továbbvivő együttes egyike az ország legjobb gyermekkarainak. A népzene erőteljesebb hatása, a Sebestyén Mártáékkal való együttműködés jót tett a lemeznek, érdekesebb, üdébb és „hazaibb” lett tőle.
Utóbbi azért is fontos, mert a karácsony csak akkor szép igazán, ha az otthon melegét árasztja. Márpedig zenei hagyományaink ápolása nélkül ez az ország nem lehet otthonunk.
(Óbudai Népzenei Iskola: Az angyalok zengedeznek – Magyar karácsony. Dialekton Népzenei Kiadó, 2009. A Magyar Rádió Gyermekkórusa: Kiskarácsony, nagykarácsony. Magyar Rádió, 2010.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.