A metrókocsi-beszerzést is vizsgálja a biztos

Vizsgálatot indít az elszámoltatási kormánybiztos a BKV és a budapesti metrókocsik gyártója, az Alstom között megkötött szerződés ügyében. Budai Gyula tegnapi tájékoztatóján közölte: emellett tucatnyi újabb ügyben gőzerővel folyik a vizsgálat. Ám nem személyek ellen, hanem konkrét ügyek kapcsán van folyamatban az elszámoltatás, de ha valakiről kiderül, hogy törvényt sértett, azt meg is nevezzük – tette hozzá.

Dénes Zoltán
2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelen pillanatban a magyar állam több mint 30 milliárd forint elbukása felé halad – fogalmazott Budai Gyula elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztos tegnap a felderítésre várók között említett metrókocsik ügye kapcsán. Az Alstom és a BKV között létrejött szerződés vizsgálatát Tarlós István főpolgármester kérte, akivel a biztos várhatóan január harmadikán egyeztet a témában. Budai szerint annyi már most látható, hogy a metrókocsik beszerzéséről kötött egyezség több ponton súlyosan sérti a magyar állam érdekeit. A legszembetűnőbbnek nevezte azt a mintegy 30 milliárd forintos tételt, amit szerinte lényegi teljesítés nélkül fizetett ki a főváros előző vezetése a francia cégnek.
Az elszámoltatásért felelős kormánybiztosság munkájáról Budai úgy nyilatkozott, az hatékony és célirányos. Az idén befejezett és az illetékes hatóságoknak továbbadott ügyek csaknem száz százaléka valamilyen jogi konzekvenciával folytatódott. De – tette hozzá – teljesen elégedettek akkor lehetnek, ha azok, akik az elmúlt nyolc év ámokfutása során kárt okoztak az államnak, visszafizetnék az államkasszába a kérdéses összegeket. Budai Gyula reményei szerint a jogtalanul magánvállalkozásoknak ítélt állami támogatások is visszakerülnek majd a költségvetésbe. Követendő példaként az Omninvest ügyét említette, miután az újinfluenza elleni vakcinát szállító cég önként vállalta, hogy visszafizet körülbelül 2,1 milliárd forintot a magyar államnak.
A kormánybiztos emellett közölte: tucatnyi újabb ügyben gőzerővel folyik a vizsgálat. Közülük kiemelte a Bakonyerdő Zrt. kezelésében lévő birtokon kialakított vadászati terület ügyét, amivel kapcsolatban Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egykori vezetőjének neve is felvetődött. Mint ismert, a vagyonkezelő volt vezére már gyanúsított a sukoróiként elhíresült ügyben. Az ügyészség jelentős kárt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz, miután az előző kormány idején a Velencei-tó partján lévő állami ingatlant cseréltek el egy befektető Pest megyei gyümölcsöseire.
A külföldi államokkal kötött segély-hitelszerződésekkel kapcsolatban is zajlik a magáncégekkel kötött kontraktusok áttekintése. Budai szerint ugyanis elfogadhatatlan, hogy a segély-hitelszerződésekben meghatározott feladatokat jellemzően külföldi tőkével működő társaságok végzik. A biztos szót ejtett még a törökbálinti tükörhegyi lakóparkkal, a taszári katonai reptérrel és az adonyi intervenciós raktárral, illetve a Coloplast céggel kapcsolatos állami támogatások ügyében zajló vizsgálatokról is.
Vizsgálat zajlik még több, a korábbi agrártárca alá tartozó intézmény és a Honvédelmi Minisztérium (HM) egyes szerződéseivel kapcsolatban is. Utóbbi esettel kapcsolatban kiemelte Fapál László volt közigazgatási államtitkárnak a HM-mel kötött megállapodását, emlékeztetve arra, hogy a korábbi állami vezetőt egy másik ügyben már gyanúsítottként is kihallgatták. Az agrártárca alá tartozó intézmények közül a Nemzeti Földalap egyes korábbi termőföld-értékesítéseit veszik górcső alá, illetve a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal informatikai beszerzését és autópark-értékesítését is felül kívánják vizsgálni.
A kormánybiztos szerint „az elmúlt nyolc év ámokfutása több száz milliárd forinttal károsította meg az országot”, ezért el kell érni, hogy az ebben részt vevő emberek akár magánvagyonukkal is felelhessenek tetteikért. Budai hangsúlyozta: a felsorolt ügyek azt jelzik, hogy a Fidesz komolyan gondolja és végig is viszi az elszámoltatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.