A vallás szabadságáért

Karácsonyi üzenetében elítélte a keresztények elleni abszurd erőszakot, a közel-keleti béke újjászületéséért imádkozott, valamint Irak és Kína üldözött katolikusait biztatta XVI. Benedek pápa, aki több ezer katolikus hívő előtt, szigorú biztonsági intézkedések közepette mondta el urbi et orbi beszédét szombaton a Vatikánban.

MN-összeállítás
2011. 01. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pápa arra kérte Istent, hogy adományozzon állhatatosságot mindazon keresztény közösségeknek, amelyek megkülönböztetést és üldöztetést szenvednek el, és ösztönözze a politikai és vallási vezetőket mindenki vallásszabadságának teljes tiszteletben tartására.
Tegnap itthon Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek megnyitotta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által meghirdetett család évét. A főpap a karácsonyi éjféli misén a Magyarországot az idén sújtó katasztrófák kapcsán arról beszélt, ekkor mutatkozott meg, hogy él még az emberekben a segítőkészség. Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a debreceni református Nagytemplomban tartott szombati istentiszteleten elmondta, Isten az első karácsonykor igyekezett kezelni a teremtett világ válságát, de nem úgy, ahogy ma próbálkoznak vele. Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban szenteste úgy fogalmazott: karácsony üzenete az, hogy „az élet zsákutcáit, kudarcait szimbolikusan a jászol mellé lehet tenni”, mert „Isten nemzedékeket tart meg igéje által”, Jézus pedig megerősíti az Isten és az ember közötti szövetséget.
Körülbelül kétszáz ember kényszerült a rossz idő miatt a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren tölteni a szentestét, ahol egy katolikus pap misét celebrált. Az ünnep idejére visszatérő tél Európa-szerte fennakadásokat okozott a földi és a légi közlekedésben.
Részletek a 2., a 8. és a 17.,
vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.