A vérfürdőre emlékeztek

Munkatársunktól
2011. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megemlékezéseket tartottak tegnap a palesztinok a Gázai övezetben a terület ellen éppen két évvel ezelőtt indított, 22 napig tartó izraeli offenzíváról, amelynek következtében több mint 1400 palesztin vesztette életét. Dzsabalija városában mintegy ezer ember vett részt az Iszlám Dzsihád szervezet gyűlésén, amelyen az Izraellel szembeni ellenállás folytatására szólították fel a palesztinokat. A Gázai övezetet uraló Hamász szervezet közleményben tudatta, 1440 palántát ültet Észak-Gázában, egyet minden palesztinért, aki életét vesztette.
A megemlékezésekre akkor került sor, amikor Izrael és a palesztinok között ismét megnőtt a feszültség, az amerikai közvetítéssel felújított tárgyalások pedig megszakadtak. Az utóbbi hetekben ismét palesztin rakéták hullottak Izrael területére, eközben az izraeli légierő több csapást mért palesztin szélsőségesekre.
Vasárnapi nyilatkozatában az izraeli külügyminiszter lehetetlennek nevezte a békemegállapodást a palesztinokkal a jelen körülmények között. A kormányban ultranacionalista vonalat vivő Avigdor Liberman úgy vélte, hogy biztonsági és gazdasági kérdéseket tisztázó átmeneti egyezségre kell törekedni. Izrael haragját nemrég az váltotta ki, hogy négy latin-amerikai ország – Argentína, Brazília, Ecuador és Bolívia – is független államként ismerte el Palesztinát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.