Alapkamatot emelt a kínai központi bank

Hírösszefoglaló
2011. 01. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét kamatot emelt a kínai központi bank (PBoC) a hétvégén, ekképpen alig két hónap alatt immár másodszor nőtt a jegybanki alapkamat a világ második legdinamikusabb gazdaságát működtető ázsiai országban, ahol azonban egyre nagyobb tehertétel az infláció.
Az MTI jelentése szerint a PBoC vasárnapi hatállyal 25 bázisponttal 5,81 százalékra emelte az irányadó hitel- és ugyancsak 25 bázisponttal 2,75 százalékra növelte az irányadó betéti kamatot. A pekingi központi banklegutóbb október 19-én hajtott végre kamatemelést.
Elemzők szerint e lépés arra utal, hogy a döntéshozók nem tartják hatékonynak az infláció ellen eddig bevetett eszközöket. A fogyasztói árak gyors emelkedése novemberben két és fél éves csúcsra, 5,1 százalékra hajtotta fel a tizenkét havi inflációt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.