Álmodik-e a Google Philip K. Dickkel?

2011. 01. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mondjunk búcsút a régi, buta készülékeknek és váltsunk okostelefonra, hiszen ma ez a trend. A valamikori mobiltelefonok helyett ezek a roppant drága és mindentudó készülékek már nevet is kaptak, hogy azonosulhasson velük a használójuk. A legkülönösebb neve talán a Google internetes keresőcég azóta megbukott okostónijának volt: Nexus One.
Ez a név sokaknak talán semmit sem jelent, de a sci-fi irodalom rajongói számára nagyon is sokat. Philip K. Dick amerikai író legendás Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? című művében – amelyből a Szárnyas fejvadász című kultfilm készült – a „mesterséges emberek”, úgynevezett replikánsok típusjele: Nexus 6. A szóban forgó androidokra hajaz az is, hogy a mobiltelefonon futó platform épp az Android nevet kapta, s mivel a sci-fi rajongók igencsak kaphatók elektronikus játékszerek megvásárlására, sokan gondolták úgy, a Google nem véletlenül választotta ezt a nevet. P. K. Dick örökösei is ezek között voltak, tiltakoztak is, a cég azonban azt állította, a Nexus az ő értelmezésükben az emberek közötti kapcsolatokat jelölte, eszükbe sem jutott a kultuszregény és -film.
Soha nem fog kiderülni, hogy valóban így volt-e, főként mert időközben a Nexus One árusítását a Google beszüntette. Nem sokkal később azonban kijött az okostelefon újabb nemzedéke, amely a Nexus S nevet viseli. Ez annyiban a Dick-örökösöket megnyugtathatja, hogy nem a 2-es sorozat kezdődött el, amely nemsokára eljuthat a 6-osig, de valószínűleg mindenki tudja, hogy a film és a könyv rajongói épp a név miatt ezt a készüléket fogják választani, ha döntésre kerül sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.