Alulteljesített a tőzsde

A főbb papírok közül csak a Richter ára tudott emelkedni tegnap a régiós szinten alulteljesítő Budapesti Értéktőzsdén. Világszinten jó év előtt áll a részvénypiac, a vállalati papírok ára emelkedni fog – áll egy tegnapi előrejelzésben.

Munkatársunktól
2011. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmi említésre méltó nem történt a magyar piacon, a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe végig szűk sávban oldalazott a nap során és végül csaknem 0,3 százalékos csökkenéssel zárta a napot. A főbb papírok közül az OTP 0,3, a Mol 0,4, a Magyar Telekom pedig 0,6 százalékot csökkent, míg a Richter 0,5 százalékot emelkedett. Magyar vonatkozású vállalati hír nem érkezett a nap során, így a kereskedés főként hangulati alapon zajlott.
– Nagyobb vevő vagy eladó nem volt jelen a piacon. A gyenge forgalomra jó példa, hogy egyes részvényekből csupán 80-100 darabot lehetett értékesíteni, és ehhez is 5-7 ponttal kellett lejjebb menni az árazásban – mondta az MTI-nek Tóth Eszter, a CIB Bank üzletkötője. – Annak ellenére, hogy a svájci frank erősödése általában negatívan hat egyes banki részvényekre, most nem reagált rá a piac – erre hívta fel a figyelmet Miszkuj Tünde, a Raiffeisen Bank üzletkötője.
A részvénypiac alulteljesített régiós szinten, forgalma 4,6 milliárd forint volt tegnap. Az osztrák, a román, a cseh, a török és az orosz tőzsde emelkedett, miközben a bolgár és a lengyel parketten szintén esett a forgalom – derül ki a Portfolio.hu-n található grafikonból. Külföldön sem volt megfigyelhető túl nagy mozgás, a nyugat-európai tőzsdék tegnap gyengén teljesítettek, csekély napközi javulás után enyhe veszteségekkel végeztek. A kereskedés utolsó percében a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 0,03 százalékkal, a párizsi CAC-40 0,06 százalékkal volt a hétfői záró alatt.
– Több tényező is arra enged következtetni, hogy a kötvényekkel szemben a részvények nyújthatnak jobb teljesítményt jövőre – áll egy előrejelzésben. Bár fogynak az egyértelműen alacsony árúnak mondható papírok a piacon, a Morningstar részvénykutatási vezetője szerint összességében a piacok még mindig olcsók. Ráadásul a vállalati papírok árfolyamát hajthatják a növekvő vállalati felvásárlások és a fokozódó vállalati részvény-visszavásárlások.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.