Az idén megugrott a karácsonyi forgalom

Az idén a karácsonyi roham erősen érződött az üzletek forgalmán: a tavalyihoz képest a megugrás nagyjából ötszázalékos volt. A műszaki cikkek ez évben is slágernek számítottak, és érdekes módon a ruhaneműk is nagyobb arányban kerültek a fa alá.

Szabó Emese
2011. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az évnek még nincs vége, az előzetes becslések alapján már most körvonalazódik, hogy idén decemberben a kereskedelmi forgalom 4-5 százalékkal magasabb lesz a tavalyinál – tudtuk meg Vámos Györgytől, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárától. A szakember kiemelte, hogy karácsony környékén a forgalom a válságtól függetlenül mindig megugrik, tavaly decemberben például 805 milliárd forintot tett ki a decemberi forgalom, az idén pedig várhatóan ez az öszszeg növekszik 4-5 százalékkal. Vámos György azt is kiemelte, hogy a novemberihez mért decemberi megugrás az idén már várhatóan meghaladja a 150 milliárd forintot is. A növekményből hozzávetőlegesen 75 milliárd forintot költöttek iparcikkekre, azon belül is ajándékokra a vásárlók. Ami pedig konkrétan az ajándékokat illeti, egyelőre annyi biztos, hogy az idén a megugrás főleg a műszaki cikkek esetében volt jelentős, de az átlagosnál nagyobb karácsonyi roham volt a ruhaneműk esetében is.
Az idei forgalomnövekedést a bevásárlóközpontok is megérezték, az AsiaCenter például arról számolt be lapunknak, hogy a karácsonyi szezonban nagyjából húsz százalékkal több látogatójuk volt, mint az előző év hasonló időszakában. A Tesco karácsonyi forgalma ugyancsak jól alakult, bár mint megtudtuk, a vevők érdekes módon december 22-én és 23-án, azaz az utolsó pillanatban vásárolták a legtöbbet – ennek a két napnak a forgalma meghaladta a tavalyi év hasonló időszakát. Az idei karácsony másik érdekessége az volt, hogy míg a bronzvasárnap forgalma felülmúlta a várakozásokat, addig az ezüst- és aranyvasárnapokon nem volt kifejezetten erős.
A Pénzcentrum.hu megtudta: az üzletek a karácsonyi felpörgés csillapodását követően már most, a két ünnep közötti időszakban nekiláttak a leárazásoknak is: a ruházati üzletek karácsony utáni akciói elkezdődtek, a kiárusítások pedig már a lakberendezési áruházakban is tartanak. Ez utóbbiak akár 50 százalékos kedvezményt is adnak egyes termékeikre.

Drágul az autózás. Egy év múlva 390–410 forint is lehet a 95-ös benzin átlagára, és ehhez hasonlóan emelkedni fog a gázolaj ára is – adta hírül a távirati iroda az ágazat várakozásaira hivatkozva. Bár a szakértők véleménye a várható áremelkedés tekintetében eltér, az valószínű, hogy az árak jövőre az ideihez hasonlóan, folyamatosan araszolnak majd felfelé 2, 4, 6 forintos lépésekkel. Az autósok életét jövőre az is nehezíti, hogy január elsejével az ötödik éve változatlan úthasználati díjak is emelkedni fognak, átlagosan 8,7 százalékkal. A pótdíjak mértéke ezzel szemben tizenöt napon belüli befizetés esetén 2-10 százalékkal csökken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.