Békét sürgetett a pápa

Karácsonyi üzenetében a közel-keleti béke újjászületéséért imádkozott XVI. Benedek pápa szombaton, valamint Irak és Kína katolikusait biztatta: álljanak ellen az üldöztetésnek. A rendőrség fokozott készültségben volt a Vatikánban két nappal azután, hogy csomagbombák robbantak Chile, illetve Svájc római nagykövetségén. A csomagbombák feladójaként egy olasz anarchista csoport jelentkezett.

Hírösszefoglaló
2011. 01. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszállt ország. Tegnap Görögország templomaiban felolvasták a görög ortodox egyház szinódusa által megfogalmazott üzenetet azzal a súlyos válsággal kapcsolatban, amelyért a lakosság oly nagy árat kénytelen fizetni. Az ortodox szinódus kemény szavakkal írja le a helyzetet: hiányzik az alkalmas vezető réteg, eltűnt a morális érzék, Görögország olyan, mintha elveszítette volna függetlenségét, megszállt országhoz hasonlít, amely hitelezői, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió utasításait követi. (MN)


Urbi et orbi beszédében a katolikus egyházfő azt hangoztatta, hogy a karácsony üzenete mindenkit az igazságért folytatott békés küzdelemre kell biztasson. A pápa a Szent Péter-bazilika középponti erkélyéről beszélt a hideg és a szemerkélő eső ellenére összegyűlt többezres tömeghez. XVI. Benedek az idén is 65 nyelven osztott áldást – tizenegyedikként magyarul –, üdvözölve a világ népeit, köztük a föld konfliktusövezeteinek lakosságát – jelentette az MTI. – Ragyogja be újra karácsony fénye ezt a földet, ahol Jézus született, s ösztönözze az izraelieket és a palesztinokat arra, hogy törekedjenek egy igazságos és békés egymás mellett élésre – mondta. Reményét fejezte ki, hogy a karácsony vigaszt hoz a keresztényeknek Irakban és az egész Közel-Keleten, ahol a Vatikán félelmei szerint keresztény exodushoz vezethetnek az olyan erőszakcselekmények, mint amilyen az egyik bagdadi káld templom ellen októberben elkövetett, 52 halálos áldozatot követelő fegyveres támadás volt. XVI. Benedek emellett nyíltan bírálta Kínát, ahol Rómához hű katolikusokat nemrég arra kényszerítettek, hogy részt vegyenek az állam által támogatott és a Vatikán fennhatóságát el nem ismerő egyház egyik eseménysorozatán. A pápa arra kérte Istent, hogy „adományozzon állhatatosságot mindazon keresztény közösségeknek, amelyek megkülönböztetést és üldöztetést szenvednek el, és ösztönözze a politikai és vallási vezetőket mindenki vallásszabadságának teljes tiszteletben tartására”. Vasárnapi úrangyala imádsága után XVI. Benedek elítélte a keresztények elleni abszurd erőszakot, utalva a Fülöp-szigeteken és Nigériában hívők és templomok ellen karácsonykor elkövetett merényletekre.
A Felvidék Ma című hírportál beszámolója szerint mégis tartottak magyar nyelvű éjféli szentmisét a premontreiek Szentháromság- templomában karácsony éjjelén Kassán, noha előzőleg a Szent Erzsébet-dóm plébániájának hivatalos hírlapja úgy tudósított, hogy több évtized után, 1920 óta először erre nem fog sor kerülni. Tavaly a premontrei rend Martin Strbák személyében szlovák anyanyelvű tartományfőnököt választott, aki teljesen átalakította a szentmisék struktúráját a magyar ajkú hívek rovására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.