Beránek, Herczeg és Scasny

Miután Herczeg András, a DVSC labdarúgóinak klubmenedzsere december 20-án úgy döntött, nem újítja meg lejáró szerződését – emiatt szakmai igazgatóvá emelték –, a debreceni vezérkar kijelentette, január 3-án nevezi meg az új trénert, akivel kapcsolatban az is elterjedt, hogy a kiválasztásnál a magyar nyelv ismerete döntő szempont. Mindehhez képest már tegnap nyilvánosságra került, hogy a cseh Zdenek Scasny lesz Herczeg utódja.

Munkatársunktól
2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem előzmények nélküli a cseh vonal, hiszen Miroslav Beránek 2007-ben már bajnoki címre vezette a „Lokit”, nem is akármekkora fölénnyel. A mester munkájával, egyéniségével mindenki elégedett volt, a vele szembeni egyetlen ellenérv úgy szólt, a közös nyelv hiánya miatt csupán áttételen keresztül képes kommunikálni a csapattal, így instrukcióinak, üzeneteinek hatékonysága jelentős csorbát szenved. E tekintetben a hajdan négyszeres csehszlovák válogatott Zdenek Scasny sem tűnik ideális választásnak, de annyiban érthető, hogy DVSC-szintű és szabad magyar edző momentán nem akadt.
„Bízunk benne, hogy jó döntést hoztunk és Zdenek Scasny ugyanolyan sikeres munkát végez majd, mint a DVSC-TEVA előző négy vezetőedzője, Szentes Lázár, Supka Attila, Miroslav Beránek és Herczeg András – szögezte kommünikéjében Szima Gábor klubelnök, majd azzal folytatta: – A szakember két napot töltött Debrecenben, megismerte a körülményeket és nagy kihívásnak tekinti az itteni munkáját, amely a megállapodás alapján két esztendőre szól. A célok nem változtak, de a bajnoki címmel kapcsolatos elképzelésünk már nem tőlünk függ. Hiába szerepelünk jól tavasszal, ha a Videoton nem botlik, akkor nem tudjuk elérni azt, amit igazán szeretnénk.” Bölcs belátás, hisz a fehérváriak előnye nyolc pont a címvédővel szemben.
Scasny edzői pályafutása a ciprusi Anagenniszi Deriniánál indult, majd Csehországban irányította a FK Chmel Blsany, az FK Usti nad Labem és a Sparta Praha együttesét. Utóbbival kétszeres cseh bajnok lett, a kevésbé neves Viktoria Zizkovval pedig Cseh Kupát nyert. Visszatérve görög nyelvterületre, az OFI Kréta és a Panathinaikosz kispadján ült, az athéniakkal bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Kevésbé fényes hazai szakasz következett ezután – bár az FK Mladá Boleslavval az UEFA-kupa csoportkörét sikerült elérni –, most pedig jöhet a debreceni kiruccanás.
Ahol az 54 éves mester segítője a felvidéki Meszlényi Tibor lesz, aki például Dunaszerdahelyen vezetőedzőként is tevékenykedett. A konstelláció egyáltalán nem ismeretlen, hiszen annak idején Beránek segítője, egyben tolmácsa, „magyar hangja” is szlovák állampolgárságú honfitársunk volt, bizonyos Fieber Péter. Scasnyról annyi még érdekességként megemlítendő, hogy mindkét gyermeke profi labdarúgó, fia Cipruson, lánya a Bayern Münchenben légióskodik. Ha fordítva lenne, és a fia futballozna a Bayernben, akkor bizony Debrecenben is elkelne némi családi asszisztencia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.