Bizakodnak a kicsik

Hírösszefoglaló
2011. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok nehézséget hozott az idei év a hazai mikro-, családi és kisvállalkozások számára, mégis bizakodással tekintenek a 2011-es esztendő elé – mondta Szűcs György. Az Ipartestületek Országos Szövetségének (Iposz) elnöke a távirati irodának kifejtette: idén adózási szempontból a főfoglalkozású egyéni vállalkozók és a betéti társaságok beltagjai kedvezőtlenebbül jártak mint a többi társas vállalkozás, és előnytelenül érintette e kört az is, hogy a belső fogyasztás szűkülése miatt csökkent a piaci kereslet, illetve a lakásépítések visszaesése nyomán folytatódott az építőipar mélyrepülése – utóbbi az Iposz tagsága 40 százalékának 30-40 százalékos forgalom- és jövedelem-visszaesést jelentett. Mindezek ellenére biztató jel, hogy a kormány befogadja az Iposz javaslatait. Érzékelhetően csökken a bürokrácia, s a jogalkotók az üzemméretet is tekintetbe veszik a szabályozásnál. Kiutat jelenthet, hogy jövőre megkezdődhet a versenyhátrány kiegyenlítődése, lévén az alkalmazotti 16 százalékos személyi jövedelemadó egyéni vállalkozókra is vonatkozik. Az érdekképviselet elnöke kedvezőnek ítélte azt is, hogy az Új Széchenyi-terv céljai között szerepel – mások mellett – a foglalkoztathatóság szélesítése, a kisvállalkozásoknak szóló technológiai fejlesztés, a hitel- és garancialehetőségek bővülése, a lakásépítés növelése, s az egészség- és gyógyturizmus fejlesztése.

Kedvezmények. A Széchenyi-kártya-program jövőre is az ideihez hasonló kamat- és garanciadíj-támogatásban részesül, s januártól elindul a Széchenyi-önerő-kiegészítő hitel, valamint a Széchenyi támogatást megelőző hitelprogram – tudatta az MTI a Széchenyi- kártya-program folytatásáról szóló – a Magyar Közlönyben megjelent – határozatra hivatkozva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.