Börtönőrök a vádlottak padján

Grimm Balázs
2011. 01. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíróság elé állítanak Mexikóban 41 börtönőrt, akiket azzal vádolnak, hogy segítettek elszökni 153 rabnak – közölte a CNN-nel az észak-amerikai ország ügyészsége. A fegyőrök december 17-én a Texasszal határos Nuevo Laredo városában kinyitották a helyi büntetés-végrehajtási intézet szervizkapuját. A rabszállító autók közlekedésére fenntartott kapun erőszakos bűncselekményekért, többnyire fegyveres rablásért és drogcsempészésért elítélt fegyencek távoztak. Velük együtt eltűnt a börtön igazgatója is. Mivel azóta sem találták meg, ő nincs a vádlottak között. Munkatársait – akik közt nők is vannak – akár húsz év szabadságvesztésre is ítélheti a bíróság.
Ugyancsak Mexikóban, a határváros Guadalupében továbbra sem találják a település múlt héten elrabolt rendőrfőnökét – írta tegnap az El Paso Times. A 28 éves Erika Gandara tavaly júniusban állt munkába, miután rajta kívül senki nem vállalkozott a veszélyes állás betöltésére. Azóta minden kollégája felmondott, vagy meghalt.
Néhány állammal délebbre, Kolumbiában a rendőrség közölte, nagy valószínűség szerint lelőtték az ország egyik legkeresettebb drogbáróját, Pedro Guerrero Castillót – tudta meg a BBC. A Cuchillo (Kés) gúnynevű keresztapa egy 1200 tagú magánhadsereg élén Kolumbia keleti felében ellenőrizte a kábítószerpiacot. Évek óta vadászott rá a rendőrség, 1,25 millió dollár (266 millió forint) vérdíjat tűztek ki a fejére. Néhány napja az emberei állítólag tűzharcba kerültek a rendőrökkel Mapiripan városánál, ekkor ő is megsérült, később pedig belehalt a sebeibe. Egyik testőre a helyszínen meghalt, legkevesebb hét bandatagot pedig őrizetbe vettek a nyomozók. A hatóságok közölték: további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, valóban Guerro halt-e meg Mapiripanban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.