Bűnös az egykori izraeli elnök

Munkatársunktól
2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rasszista felhívás. Eltiltaná az arab férfiaktól a zsidó nőket harminc prominens rabbi felesége. A weboldalakon és vallásos újságokban közzétett levélben az asszonyok arról írnak, hogy „átok, verés és megszégyenítés” vár az arabok feleségeire. E sanyarú sors elkerülése végett egyetlen zsidó lány se találkozzon arab férfiakkal, de a biztonság kedvéért ne is dolgozzon olyan helyen, amely nem zsidókat is alkalmaz – áll a levélben, amelyet a Leheva szélsőjobboldali csoport vezetőjének felhívására szerkesztették meg. (MN)


Két rendben bűnösnek találta tegnap a tel-avivi körzeti bíróság Móse Kacav volt izraeli államfőt az ellene nemi erőszak és szexuális zaklatás miatt mintegy négy éve indított perben. Kacavot azzal vádolták, hogy 1998 áprilisában – még idegenforgalmi miniszterként – először irodájában, majd egy jeruzsálemi szállodaszobában megerőszakolta titkárnőjét, később – államfőként – három másik nőt szexuálisan zaklatott. Miután a sértettek beperelték, 2007 júniusában lemondott elnöki tisztségéről. Hivatalosan tavaly márciusban emeltek vádat a jelenleg 65 éves, ötgyermekes családapa ellen. A botrány 2006 júliusában tört ki, ekkor még Kacav volt az, aki azt állította, volt munkatársnője meg akarta őt zsarolni. A nyomozás azonban ellene fordult, és végül az asszony feljelentette Kacavot. A legfelsőbb bíróság ezt követően olyan vádalkut kötött Kacavval, amelynek értelmében a volt államfő elismeri a kisebb fajsúlyú bűncselekményeket, cserébe ejtik az ellene felhozott nemi erőszak elkövetését. Kacav azonban 2008 áprilisában váratlanul visszakozott, és hogy nevét tisztára mossa, elutasította a vádalkut – emlékeztetett az MTI.
A büntetéstételeket várhatóan januárban ismertetik, Móse Kacavot akár 16 évi szabadságvesztésre is ítélhetik. A volt államfő minden bizonnyal fellebbez az ítélet ellen, de szakértők szerint kevés az esélye annak, hogy az sikeres lesz. Kacav sápadtan és a „nem, nem” szavakat mormolva hallgatta végig az ítéletet. A bíróság úgy ítélte meg, hogy az egykori titkárnő vallomását hiteles bizonyítékokkal tudta alátámasztani, míg Kacav bizonyítékait „átszőtték a hazugságok”.
Izraeli államfő ellen korábban nem emeltek ilyen súlyos vádakat. Móse Kacav lemondásának és bírósági tárgyalásának azonban politikai következményei nem voltak. Ehud Olmert lemondásának viszont annál inkább. Az előző izraeli miniszterelnök azért kényszerült távozni hivatalából 2008 szeptemberében, mert a rendőrség javasolta vád alá helyezését. Ehud Olmertet idén májusban hallgatta ki a rendőrség egy több millió dollár értékű luxusingatlannal kapcsolatos korrupciós ügyben. Azzal gyanúsítják a vezető politikust, hogy még Jeruzsálem polgármestereként 1993 és 2003 között kenőpénzt fogadott el a Holyland-lakások építési engedélyeiért cserébe. A volt izraeli miniszterelnök ellen 2009 szeptembere óta folyamatban van három vizsgálat is csalásért, bizalommal való visszaélésért, okirat-hamisításért, adócsalásért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.