Családi fűtésszerelés követelt négy életet

Vigh Dániel
2011. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elsődleges vizsgálatok szerint a hétfőn szén-monoxid- (CO-) mérgezésben elhunyt paksi család szabálytalanul használta a gázkéményt, s ez vezetett a tragédiához – adta hírül a Tolna Online. Miként megírtuk, a hetven év körüli házaspár és két felnőtt fiuk holttestére a bejelentésre kivonuló Tolna megyei rendőrök találtak rá a család Szőlőhegy utcai házában.
Huszár Tibor, a Caminus Tüzeléstechnikai Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta, a kémény eredetileg a szabványnak megfelelő volt, de a család kibélelte, amikor áttértek a gázfűtésre. A helyszíni szemlén megállapították, hogy a kürtőbe a gázkazán füstcsövét kötötték be, s a kazán be volt kapcsolva – folytatta Huszár Tibor. A vizsgálatok szerint a balesetet az okozhatta, hogy a kéményben képződő korom és pernye visszahullott, és eltömítette a csatlakozónyílást. Az égéstermék nem tudott a füstelvezetőbe jutni, és a szén-monoxid visszaáramlott a lakásba. Az ügyvezető szerint a tragédia elkerülhető lett volna egy pár ezer forintos szén-monoxid-érzékelő felszerelésével. Ezeket a mérőeszközöket a plafonhoz közel kell elhelyezni – ellentétben a szén-dioxid-szintmérőkkel, amiket a padló szintjén –, mivel a CO könnyebb, mint a levegő.
Hangsúlyozta, a szén-monoxid a legelterjedtebb, beltérben létrejövő mérgező gáz a világon, Magyarországon is több száz haláleset hozható összefüggése a színtelen-szagtalan gázzal. Az enyhe szén-monoxid-mérgezés összekeverhető az influenza tüneteivel, mivel jellemzően fejfájás, szédülés, fáradtság, hányinger kíséri. A tömény gáz belélegzése eszméletvesztéshez, végül halálhoz vezet.
Huszár Tibor kiemelte: gondoskodni kell a kémény megfelelő szellőzéséről, átjárhatóságáról. Fontos a tüzelőberendezések karbantartása, rendszeres ellenőrzése és tisztítása. A tüzelési mód megváltozását kötelező bejelenteni a szolgáltatónak – szögezte le a szakember. Ilyen esetekben a cég helyszíni vizsgálatot tart, és nyilatkozik arról, hogy a berendezések megfelelők-e.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.