Csempészik a petárdát

Győr Ágnes
2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisebb tételekben, de a korábbi évekhez képest gyakrabban próbálnak meg illegális pirotechnikai eszközöket becsempészni Magyarország területére – tudta meg lapunk Sipos Jenőtől, a vám- és pénzügyőrség szóvivőjétől. Hazánkban december 28-tól lehet megvásárolni engedély nélkül a kis és közepes tűzijátékokat, azokat azonban kizárólag szilveszterkor, délután hat órától másnap reggel hat óráig szabad felhasználni. A petárda Magyarországon – sok szomszédos országgal szemben – tiltott pirotechnikai eszköz, a szabálysértők százezer forintig terjedő bírsággal büntethetők.
Rendszerint távol-keleti származású átcsomagolt vagy csomagolásmentes termékeket próbálnak áthozni – fejtette ki a szóvivő. Míg korábban jellemzően az északkeleti szlovák határ felől érkezett a legtöbb szállítmány, a közelmúltban már délkeleti határainkon is akadt fent az ellenőrzésen pirotechnikai csempészáru.
Idén összesen harminc esetben fordult elő, hogy kisebb-nagyobb szállítmányokat foglaltak le a hatóság emberei a határainkon, közutakon, illetve piaci ellenőrzéseken. Illegális termékeket a fővárosi józsefvárosi piacon is foglaltak le a szakemberek, de más budapesti és vidéki piacokon is találtak engedély nélkül forgalmazott eszközöket. Sipos Jenő szerint ráadásul az ilyen termékek gyakran veszélyesek is, mivel minőségük is kifogásolható. Mint mondta, előfordult már, egy felfelé beállított rakéta oldalra lőtt ki. Mint arról korábban írtunk, pirotechnikai termékekre vonatkozó előírások miatt december közepéig 335 eljárás indult, 285 szabálysértőt marasztaltak el és több mint 4,5 millió forint büntetést rótt ki a rendőrség. A VPOP munkatársai folytatják a határok, közutak és piacok fokozott ellenőrzését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.