Csúcsközelben a svájci frank

Hírösszefoglaló
2011. 01. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő év első fél évében a svájci frank erősödésének dacára alig lassul a svájci gazdaság növekedése – áll az alpesi ország vezető konjunktúrakutató intézetének most megjelent felmérésében. A zürichi Konjunkturforschungsstelle (KOF) hat hónapra előre tekintő konjunktúramutatója decemberben a vártnál kisebb mértékben csökkent, 2,10 pontra mérséklődött a novemberi 2,13 pontról. A jobb adat megjelenése után a svájci frank tovább erősödött a forinttal szemben, egészen 224,62 forintig, így meghaladta a 224,35 forintos keddi csúcsértéket, és még közelebb került az idén szeptemberben beállított, 226 forint feletti történelmi rekordhoz.
A Svájci Nemzeti Bank (SNB) 2010-re 2,5 százalékos, 2011-re 1,5 százalékos GDP-növekedést jósol. A növekedési kilátások romlása arra ösztönözheti az intézményt, hogy ne emelje az irányadó kamatot a következő időszakban. Ugyanakkor előfordulhat, hogy az SNB túlságosan borúlátónak bizonyul, elemzők szerint az idén a gazdasági növekedés valószínűleg meghaladja a jegybanki szakértők 2,5 százalékos előrejelzését. A KOF mutatója három úgynevezett modulból áll össze. Az első a „mag-GDP”, amely a nemzetgazdaság 90 százalékát fogja át, és lendületes növekedést jelez előre. A második, építőipari modul lassuló növekedést, a pénzügyi szektor kilátásait jelző modul pedig stagnálást valószínűsít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.