Cukor helyett: Kabán keresik a befektetőt

Újra befektetőt keresnek a volt kabai cukorgyár hasznosítására, mert sokadik jelentkezőként a Kabai Befektetői (KB) Kft. is belebukott a Gráf József volt agrárminiszter nevével fémjelzett szerkezetátalakításba. Az újabb próbálkozás áldozata az ugródeszkának szánt Agrobázis Zrt. lett, amely ellen kényszer-végelszámolási eljárást indítottak, munkavállalói pedig 2009 nyara óta hiába várják fizetésüket.

2011. 01. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Agrobázis Zrt.-t 2009 elején vásárolta meg a székesfehérvári bejegyzésű Kabai Befektetői Kft. az Eastern Sugar (ES) csoporttól. Ezt csak első lépésnek szánták, a cél az európai cukorkvóta-csökkentés miatt 2007-ben bezárt kabai cukorgyár ingatlanjait és cégeit birtokló Eastern Sugar Zrt. részvényeinek megszerzése volt, erre 1,2 milliárd forintos ajánlatot tettek az ES csoport topmenedzsmentjének. Úgy tervezték, hogy az Agrobázison keresztül ütik nyélbe a vásárlást, és fejlesztik fel a cukorgyár területén jelenleg is működő ipari parkot. A nagyszabású tervek előkészítésére öt munkavállalót vettek fel az Agrobázishoz, ám a nagy üzlet végül kútba esett, az előkészítésén dolgozó alkalmazottak munkabérének fedezete pedig egy másik cég számlájára vándorolt. A cég fejenként több mint egymillió forinttal tartozik alkalmazottainak. A pénzt már a munkaügyi bíróság is megítélte, ám behajtani nem tudják, mert az Agrobázis gyakorlatilag eltűnt, bevallási kötelezettségeit régóta nem teljesíti, számlája 2009. május óta üres – tudtuk meg Sarkadi Adriántól és Sarkadiné Domján Judittól. A két fiatal kertészmérnök 2009 tavaszán dolgozott négy hónapig a részvénytársaságnak – ebből hármat fizetés nélkül.
Dénes János Attila, aki 2009-ben a munkáltatói jogok gyakorlója volt, a bérfedezet eltűnése kapcsán úgy nyilatkozott, a Kabai Befektetői Kft. egyik tulajdonosa, Pongrácz Imre utalta el azt jogtalanul felesége egyik cégének bankszámlájára. Az átutalás mögött szerinte nem volt számla sem, ezért tavaly június 4-én feljelentést tett a rendőrségen – közölte. R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője tájékoztatása szerint a feljelentésben foglaltakat kivizsgálták, majd a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntették, mert az átutalás számlával volt alátámasztva.
Arra a kérdésünkre Dénes János Attila nem tudott válaszolni, hogyan jutott a milliárdos fejlesztési tervekkel érkező befektető odáig, hogy nem egészen fél tucat ember munkabérének kifizetéséhez se rendelkezzen elegendő fedezettel. Pongrácz Imrét pedig hiába kerestük mobilján, nem sikerült elérnünk.
A Kabai Cukorgyár 2007-es bezárása utáni időszakot végigkövetve kiderül, a KB Kft. előtt mások is kudarcot vallottak már ottani terveikkel. A kudarcok azért meglepők, mert a cukorgyár bezárására, illetve a szerkezetátalakítás költségeire mintegy húszmilliárd forintnak megfelelő összeget biztosított a magyar állam közbeiktatásával az Európai Unió. (A szerkezetátalakításra az Eastern Sugar pályázott, megőrizve az ingatlan tulajdonjogát.) A pénz felhasználását feltételekhez kötötték: ezek egyike volt például – azon kívül, hogy a cukorgyártást közvetlenül szolgáló berendezéseket le kellett bontani – a terület 2013-ig ipari parkként történő működtetése. A kötelezettségek közé tartozott a cukorgyártást szolgáló szikkasztó tavak betemetése, helyüket ipari beruházások céljára való alkalmassá tétele is. Tavaly nyáron a tavak gátjait elbontották, ezt követően a hetvenkétmillió euró kauciójaként visszatartott több mint hetvenmillió eurót a Bajnai-kormány felszabadította, vagyis az összeget átutalták. A Kabai Cukorgyár területén jelenleg tucatnyi vállalkozás – közük egy importcukrot raktározó és csomagoló cég – dolgozik. Az Eastern Sugar továbbra is befektetőt keres.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.