Dél-Korea nem fél a háborútól

Bár a kormány elkötelezett a béke fenntartása iránt, a dél-koreaiaknak nem kell félniük egy észak elleni háborútól, mondta Li Mjung Bak. A dél-koreai elnök az országnak szánt rádiónyilatkozatban tette a kijelentést. Li kormányát sokan bírálták, amiért az északi provokációkra nem reagált megfelelő keménységgel.

Hírösszefoglaló
2011. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak kemény ellenlépésekkel lehetséges a békét fenntartani, állította az elnök, hozzátéve, a déli hadsereg a jövőben könyörtelenül választ ad az északi támadásokra. Határozott kiállása napok óta tetten érhető, Li az elmúlt néhány hét során többször is tett ilyen kijelentéseket, egyúttal a nemzet egységét szorgalmazva. Északon ugyanis a külvilág szemében igencsak egyöntetűen gondolkodó nép él, már amennyiben alapul vesszük az észak-koreai propagandakiadványokat. A Daily NK dél-koreai hírportál szerint az északi hatóságok arról tájékoztatták a lakosságot, hogy a Jonpjong-sziget elleni támadás során a déli hadsereg sok katonát veszített, mivel „a hősies Koreai Népi Hadsereg megmutatta felülmúlhatatlan bátorságát az ellenség provokációjának jogos letörésekor”. A regionális pártközpontokba eljuttatott anyag szerint „a dél-koreai bábhadsereg több tíz halálos áldozatot könyvelt el, a Népi Hadsereg viszont teljes győzelmet aratott acélkemény kitartásával és magas ideológiai tudatosságával”.
Az észak-koreaiak várhatóan még egy „kommunista szombatot” fognak tartani idén, mégpedig Kim Dzsong Un, a lehetséges leendő vezető munkásságát tanulmányozva. A hatóságok már megkapták az oktatási anyagokat, és december 30-án tartják „az új évben Kim Dzsong Un elvtárs vezetése alatt az egész népnek elszakíthatatlanul a Párt mellett kell állnia és megnyitni az utat 2012 felé, amely erős és fejlődő államot hoz” gondolat jegyében megszervezett fejtágítót.
Vélhetően a katonai szembenállás és az oktatás igencsak összefügg, Kim Dzsong Un „felépítését” ugyanis a katonai oldallal kezdték. A fiatal utód szeptember vége óta a Koreai Munkáspárt Központi Katonai Bizottságának alelnöke, a harcias lépéseket is hivatalosan neki tulajdonítják. A 2011-es évben a fiatalembert nemzeti vezetőként fogják bemutatni, annak ellenére, hogy Kim Dzsong Il aktivitása azt jelzi, az egészsége mégsem romlott meg annyira, mint azt sejtetni engedték. Egy észak-koreai forrás arra számít, hogy Phenjan befolyásolni próbálja majd a 2012-es dél-koreai választásokat, ehhez pedig a katonai feszültség fenntartását használja majd fel. Az imázsal-kotásra utal, hogy Kim Dzsong Unt mostantól tilos a kínai nagykövetség munkatársainak Ifjú vezetőnek nevezni, mivel ez a lakosság által is sokat kritizált fiatal korára utal. A hatóságok azt javasolják, legyen a neve „Drága elvtárs” vagy „A kommunista párt központi katonai bizottságának drága alelnöke”.

Boldog születésnap. Kisiklott az a vonat, amely Kim Dzsong Unnak, a leendő észak-koreai vezetőnek vitt születésnapi ajándékokat, állították az Észak-koreai Nyílt Rádióban. A kalózrádió szerint bár az észak-koreai vasúthálózat igen rossz állapotban van, ezúttal szabotázsakció történt, ismeretlenek robbantása miatt történt baleset a Kína felől érkező vonattal. A gyanú szerint a vonat tévéket és értékes órákat szállított volna a leendő vezetőnek, aki január 8-án ünnepli születésnapját. Dél-Korea ugyanakkor meghosszabbította a Gimpo-karácsonyfa kivilágítását, amelyet ma lekapcsoltak volna. Az új döntés értelmében január 8-áig égni fognak az Észak-Koreából is látható acél karácsonyfa izzói.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.