Diákok ismerkedtek a börtönélettel

Egy nap erejéig a saját bőrükön tapasztalták meg a börtönviszonyokat szamosújvári gimnazisták, akik részt vettek az erdélyi város büntetés-végrehajtási intézetének speciális bűnmegelőzési programjában. A fogvatartottak mindegyike azt tanácsolta a diákoknak: tanuljanak mások hibáiból, és ne kövessenek el törvénytelen cselekedeteket.

2011. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életre szóló tanulságul szolgált nyolc erdélyi fiatalnak a napokban megejtett börtönlátogatás, amelyet iskolájuk és a szamosújvári börtön vezetősége szervezett nekik egy különleges program részeként. A szamosújvári büntetés-végrehajtási intézet azzal a céllal mutatta be a diákoknak rendhagyó módon az intézmény falain belül zajló életet, hogy még időben elrettentse a fiatal látogatókat a bűncselekmények elkövetésétől. Az Ana Ipatescu Gimnázium nyolc tanulója 24 órát tölthetett a rácsok mögött a többi elítélttel együtt, megismerhették a rabok mindennapjait, szokásait és feladatait. Alin Fetche, a börtön oktatásért és pszichoszociális gondozásért felelős igazgatóhelyettese szerint a diákok meghívásával, a börtönviszonyok bemutatásával azt szeretnék elérni, hogy visszaszorítsák a fiatalkorúak bűnözését, és segítsék a fogvatartottak későbbi társadalmi beilleszkedését.
Az egynapos fogság idején ujjlenyomatot vettek a fiataloktól, két, erre a célra kiválasztott rabbal laktak egy zárkában, együtt étkeztek a fogvatartottakkal, továbbá az intézmény felügyeletét ellátó őrök azt is bemutatták nekik, adott esetben miként oldják meg a konfliktusokat. A diákok kivétel nélkül egyedinek és tanulságosnak nevezték a börtönlátogatást, amelynek nyomán nemcsak a fogva tartási körülményekről vagy a rabokról kialakult előítéleteik, hanem életfelfogásuk is megváltozott. „Számos fogvatartott teljes nyíltsággal mesélt előéletéről, az általa elkövetett bűncselekményekről. Engem leginkább az hatott meg, hogy a rabok mindegyike azt tanácsolta: fontoljuk meg jól minden egyes tettünket, és ne kövessük el azokat a hibákat, amelyek miatt ők többéves bűnhődésre kényszerültek” – osztotta meg tapasztalatait az egyik 18 éves diák. Hozzátette: a börtönkapun kilépve másként értékeli a szabadságot, a családi élet jelentőségét, mint korábban.
A II. József német-római császár, magyar király által 1785-ben alapított szamosújvári börtön a legszigorúbb büntetés-végrehajtási intézetek közé tartozik Romániában. Többek között arról híresült el, hogy 1869 után haláláig itt raboskodott Rózsa Sándor (sírja a fogház melletti temetőben található), a kommunizmus idejében pedig a legkegyetlenebb rendszerű politikai börtön volt. A szamosújvárihoz hasonló, rendhagyó börtönlátogatásra volt már példa Romániában: idén tavasszal a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont 19 tanulója kereste fel a feketehalmi börtönt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.