Ecclestone, a vén ravaszdi

2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérdemelte. A sajnálkozás mellett ez volt a Bernie Ecclestone-ról alkotott másik meghatározó vélemény, amikor november 25-én Londonban alaposan eltángálták a Forma–1 urát. Ugyanis három hét sem telt el azóta, hogy „Mr. E.” bicskanyitogató stílusban ecsetelte a Jenson Buttont ért támadást Interlagosban, a Brazil Nagydíj idején. A McLaren világbajnok pilótája menedzserével és sofőrjével alig egy kilométernyire hagyta el a pályát, amikor gyanús alakok gumibottal és pisztolyokkal felfegyverkezve a piros lámpánál várakozó autójuk felé közeledtek. (A támadók a kocsi felfestett jelzései miatt sejthették, kit vettek célba.) Button sofőrje másik hat kocsit összetörve nyert egérutat a szorult helyzetből.
A brit versenyző tettét Ecclestone dicséret helyett azonban éles szavakkal illette. „Szerintem olyan áldozatot kerestek, aki gyengének és lassúnak látszik – okos és ravasznak tűnő embereket nem támadnak meg. Talán megnézték a tévében az időmérőt, és látták, hogy Jenson nem jutott be az első tízbe, amiből azt a következtetést vonták le, hogy ez egy buta alak, és ekkor döntöttek úgy, hogy őt támadják meg” – mondta az F1 öreg rókája maró gúnnyal, majd önmagát felmagasztalva nyomatékképpen hozzátette: „Már negyven éve jövünk ide versenyezni. Nyugodtan sétálgathatok, kocsikázhatok a városban és elmehetek vacsorázni, soha nem történt semmi. Nekem tetszik ez a verseny, ezért még további száz évig itt leszünk. Itt ugyanolyan biztonságban vagyok, mint a világ bármely másik országában.”
Ki tudja, akik november végén Londonban rátámadtak Ecclestone-ra és barátnőjére, talán nemcsak a pénzüket és értéktárgyaikat – köztük a milliárdos Hublot márkájú óráját – akarták elrabolni, hanem elégtételt is venni Buttonért. Mindenesetre alaposan helyben- hagyták a dúsgazdag üzletembert, aki néhány percig eszméletlenül feküdt a járdán. Ám pillanatok alatt visszanyerte a lélekjelenlétét. „Ez egy nagyon buta és felesleges akció volt. Ha elkérték volna a táskámat, a tárcámat, mindent odaadtunk volna. Már ami nálunk volt, mert soha nem hordok sok pénzt vagy drága ékszereket magamnál. Velem nem szakítottak nagyot” – a beszámolója alapján már-már azt hihetnénk, a rablók húzták a rövidebbet.
És a slusszpoén csak ezután következett. Újabb két hét elteltével hirdetés jelent meg a Financial Timesban és az International Herald Tribune-ban. Ecclestone péppé vert arcával és az alábbi szöveggel: „Nézzék, mire képesek egyesek egy Hublot karóráért!”
Pénzt csinálni – a keresni, nyerni, ki- vagy megérdemelni helyett szándékoltan használjuk ezt a kissé magyartalan, ám a lényeget ezúttal a legpontosabban kifejező főnévi igenevet – többféleképpen lehet. Közös vonásuk, hogy egyetemen egyiket sem tanítják. Bernie Ecclestone, a Forma–1 ura nem véletlenül eme szakma egyik elismert specialistája. Abból valószínűleg elsőként ő húzott hasznot, hogy félholtra verték.
Jenson Button – és persze Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Fernando Alonso vagy akár Michael Schumacher – gondolhatja magáról, hogy ő garantálja a Forma–1 sikerét, s Ecclestone csupán lefölözi a hasznot. Ám ők tényleg csak gyorsak vagy éppen lassúak. A Forma–1-et, sőt az egész világot az okosak és még inkább a ravaszak irányítják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.