Egy hosszúra nyújtott éjféli perc

Mindegy a hely, a pezsgő íze, s a lencsevacsora is inkább csak babona. Sokan lennénk, akik odaadnánk, ha abban a percben, az utolsó decemberi éjfélben valahogy el lehetne időzni hoszszan. Csak morzsái vannak már a karácsonyi kalácsnak, a szilveszter pedig, szeretve-utálva, mégiscsak varázslat – aznap éjjel vérmérséklettől függően kicsit mindent szabad. Az idén is végeláthatatlan kínálatból választhat, akit lázba hoz a szelleműző köztéri csatazaj, vagy csak komolyan veszi a jóslatot: amilyen az újév első napja, olyan lesz az egész esztendő, a szilveszteréji álom pedig beteljesedik.

Klementisz Réka
2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Össznépi fieszta Európára kacsintva
Amint a mutató ma éjjel átfordul a jövő évre, hivatalosan is megkezdődik Magyarország soros európai uniós elnöksége; a felelősség és a temérdek feladat mellett legalább egy éjszakára éppen elég ok a felhőtlen ünneplésre. A Millenáris Európa mi vagyunk címmel ma este kilenctől három helyszínen párhuzamosan zajló rendezvényre várja a szilveszterezőket. A teátrumban Dresch Mihály etnodzsessz nyitánya után a Cassiopeia, s még a köztársasági elnöki beszéd előtt Szirtes Edina Mókus ad óévbúcsúztató koncertet, a B épületben pedig a Budapest Bár kávéházi sanzondiszkójára és a Balkán Fanatik világzenei egyvelegére bulizhat a közönség. Éjfél után fényfestők, és a Szalóki Ági, Borlai Gergő páros elektrodzsessz minőségű folkdiszkója visz színt az új év első perceibe. A Vörösmarty téren, az Oktogon környékén és a Nyugatinál már este héttől többek között az Anselmo Crew, Horgas Eszter vagy a The Transform Quintet zenéjére koccinthat, aki a köztéri ünneplésre esküszik.

Szilveszter helyre, tétre, befutóra
A lovi szenvedély, a lovi szerelem. Aki nem csak a szilveszter idején legnagyobb köztéri ünnepnek számító rendezvénynapon járt már a Kincsem Parkban, pontosan tudja, miért. Állandó felfokozottság, nyomokban nagyvárosi szocio és persze a felszín, a filmre kívánkozó törzsfigurák vonásai mögött megbújó rögvaló; ez itt messze nem játék, kérem. Az idei ügetőszilveszter mindenesetre szokás szerint könnyedre hangolt programokkal kecsegtet. Kora délutántól bemutatják az év ügetőlovát, Nanát, ismert sportolók (többek között Lázár Vilmos hatszoros világbajnok), színészek hajtanak a pályán, és a szervezők a kivetítőkön felidézik a múlt év kiemelkedő galopp- és ügetőversenyeit. Az sem csalódik, akit a futamok nem hoznak lázba. A Kincsem Park alkalmi sátraiban ilyenkor élő zene szól, a sült kolbász mellé pedig a zimankó ellen bőséggel mérik a forralt bort.

Koncertre, táncházra hangolva, könnyedén
Magyarország nem hivatalosan, viszont állandóan egyik legjobbként emlegetett zenekara, a Quimby a napokban adta ki Kicsi ország című új lemezét, a Kispál és a Borz pedig augusztus óta ugyan átcsúszott múlt időbe, Lovasi András a Kiscsillaggal játszik, újult erővel: adja magát a közös koncertezés. A West Balkán „alter” felhangú szilveszterén fél kilenctől taposnak a torzítókra Kiss Tiborék, hogy aztán a Kiscsillagnak már csak az éjféli delírium hangszerelése maradjon. Koncertkezdés: pontban éjfélkor. Az alapos bemelegítés után DJ-k keverik a ritmust a mámor mellé; a West Balkán hajnalig a fékteleneké és mindenkié, aki szerint a másnap harmadnap is bőven ráér.
A Budapest Jazz Clubban a tavalyihoz hasonlóan most is a hazai legjobb dzsesszistákkal lehet búcsúztatni az óévet. Az éjfél előtti órákban Harcsa Veronika és a Gyémánt Bálint Duo, a Kozma Orsi Quartet és a Szakcsi Lakatos Béla Trio, a Tzumo Trio és a Bolla Gábor Quartet zenéli el a múlt év pillanatait. A pezsgős koccintás után a műfaj aranykorát idéző koncertfilmek peregnek, így köszöntve az újév hajnalát. A legjobbak pedig jam sessionre gyűlnek majd: Bolla Gábor, Egri János, Lakatos Pecek Krisztián, Mohay András, Oláh Tzumo Árpád, Orbán György, Szakcsi Lakatos Béla, Szakcsi Lakatos Róbert pirkadatig játszanak.
Ezzel egy időben, a Művészetek Palotájában az Amadinda ütőegyüttes tartja meg hagyományos szilveszteri koncertjét. Az 1984-ben alakult zenekar legfontosabb ütőhangszeres kompozíciói, gongjátékai mellett Johann Sebastian Bach és az LGT néhány szerzeménye is hallható lesz. Az esten közreműködik Vásáry Tamás, Tunyogi Henriett és Presser Gábor. A tizenöt éves Fonóban szilveszter napján Berecz András meséivel lesz kerekké az év. A Magyarpalatkai Banda és a Téka együttes pedig hajnalhasadásig húzza a talpalávalót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.