Egy jobb állam új arcai

Huszonkilenc helyszínen, tizenkét órás nyitva tartással és háromszáz munkatárssal nyílnak meg hétfőn a kormányablakok, amelyekben 29 ügykört lehet majd intézni. Az egyablakos ügyintézési rendszert 2013 végére szeretnék bevezetni.

MN-összefoglaló
2011. 01. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányablakok indulásáról Szabó Erika, a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár beszélt tegnap, a munkatársak képzészáró fővárosi ünnepségén. A kormányablak – mint fogalmazott – a csírája annak az egyablakos ügyintézésnek, amelyet 2013 végére szeretnének bevezetni. Ekkorra az állammal kapcsolatos összes hatósági ügyet itt lehetne intézni. A jövő hétfőn megnyíló kormányablakokban lehet például ügyfélkaput nyitni, vállalkozásokkal kapcsolatos ügyeket intézni, családi pótlékot, gyest, anyasági támogatást igényelni és általános tájékoztatást kérni. A kormányablakok hétfőtől péntekig reggel nyolctól este nyolc óráig lesznek nyitva. Az integrált ügyfélszolgálati irodák – átmenetileg – meglévő ügyfélszolgálatokon nyílnak meg, így például nyugdíjfolyósító vagy társadalombiztosítási igazgatóság már meglévő ilyen helyszínein. Az induláshoz 550 millió forintra volt szükség. A tervek szerint 2013. január 1-jétől nemcsak a megyeszékhelyeken, a megyei jogú városokban, de járási székhelyeken is lesznek kormányablakok.
Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter köszöntőjében – amelyet Szabó Erika ismertetett – azt írta: a kormányablakok munkatársai az állam arcai az új rendszerben, megtestesítik az államot nap mint nap, és nem pusztán egy új, hanem egy jobb állam képviselői is, akik a köz javát fogják szolgálni. Az MTI-nek Navracsics tegnap úgy nyilatkozott: az államigazgatás most megkezdődő átalakításának célja, hogy könnyítsék az ügyintézést. Az állam megy majd az állampolgárokhoz, mondta. Arról, hogy mely önkormányzati feladatok kerülhetnének át a kormányablakokhoz, később tárgyalnak.

A központi okmányiroda gondnoka előkészíti a kormányablak berendezéseit Budapesten, a Visegrádi utcai intézményben. A kormányhivatalok átveszik a regionális szintű egészségbiztosítási pénztárak, nyugdíj-biztosítási igazgatóságok, munkaügyi központok, munkaügyi felügyelőségek, munkavédelmi felügyelőségek, a fogyasztóvédelem felügyelőségei, az örökségvédelmi hivatal irodái, az ÁNTSZ intézetei, a közlekedési hatóság igazgatóságai, valamint az Oktatási Hivatal igazgatóságai feladatait. Az integrációban részt vesznek még a területi igazságügyi, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási, a földhivatalok, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kirendeltségei, a kereskedelmi engedélyezési hivatal mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságai. (MTI)
fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.