Egyre több otthont fenyeget a víz

Velkei Tamás
2011. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem csökkent a vízzel elöntött területek nagysága, így még mindig csaknem három és fél ezer négyzetkilométert tart fogva a belvíz. Rendkívül súlyos a helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a térségi vízügyi igazgatóság jelenleg öt belvízvédelmi szakaszon tart fenn harmadfokú készültséget. A régióban 45 ezer hektár áll víz alatt, lapzártánkig tíz embernek kellett kiköltöznie otthonából, hat ház vált lakhatatlanná. A Nyírségben a talajvíz szintje meghaladja az 1936-ban regisztrált eddigi legmagasabb értéket. A hideg időjárás egyébként segíti a védekezést, a lefagyott területeken a jég alól is szivattyúzzák a vizet. A Közép-Tisza régió vízügyi igazgatóságához tartozó területeken, szintén a hidegnek köszönhetően, kismértékben nőtt az elöntött területek nagysága, 524 négyzetkilométert borít a víz. Újabb mobil szivattyúkat állítottak munkába, ezzel több mint hatvan szivattyútelep 6,3 millió köbméter vizet emel át a befogadókba. A Körösök térségében sem változott a belvízzel elöntött területek nagysága, továbbra is több mint hatszáz négyzetkilométer. Az igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából háromban a legmagasabb szintű a riasztás. Az Észak-Duna-völgyi belvízvédelmi szakaszokon elrendelt másodfokú belvízvédelmi készültség változatlanul érvényben van, jelenleg 65,2 négyzetkilométert borít víz.
A belvíz mellett áradás is fenyeget. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint tegnap majdnem kétszáz kilométerrel nőtt a két nappal korábbi állapothoz képest a folyók fővédvonalain az árvízvédelmi készültség, amely jelenleg 2293 kilométeren van érvényben. A Felső-Tiszáról indult árhullám Szolnok felé tart, ahol tegnap 837 centiméter volt a vízállás. Az előzetes számítások alapján a városban január 4-én tetőzik a folyó. Az árvíz az eddigi 121 hektárhoz képest további 88 hektárt öntött el. A tartósan magas vízállás miatt a töltéseken elszórtan talpszivárgás alakult ki. Az illetékes igazgatóság jelenleg harmadfokú árvízvédelmi készültséget tart fenn a Hortobágy–Berettyón, a Tiszán, a Zagyván és a Tisza-tavon, összesen 465 kilométeren. A Közép-Tiszán eközben intenzív jegesedésre számítanak a szakemberek az elkövetkező napokban. A folyónak ezen a részén pillanatnyilag 10-20 százalékos jégzajlás tapasztalható.
A Fekete- és a Fehér-Körös kivételével a Hármas-Körös és öszszes mellékfolyója árad. A Sajón Felsőzsolcánál megkezdődött az apadás, már csak a folyótorkolat feletti szakaszán van mérsékelt áradás. A Bódva is teljes hosszában apad, ahogy a Tarnán és mellékvízfolyásain is teljes hosszban csökkennek a vízszintek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.