Éles vita a szabad vasárnapról

Hevesen támadják a munkaadói szervezetek a KDNP törvényjavaslatát, miszerint 2012-től ismét általános pihenőnap lenne a vasárnap. Csak azok dolgoznának a hét utolsó napján, akiknek a munkájára alapvető társadalmi szükséglet van. A Fidesznek egyelőre nincs hivatalos álláspontja, a parlamenti frakcióban ellenzői és támogatói egyaránt vannak a javaslatnak.

Bákonyi Ádám
2011. 01. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak kivétel lehet a vasárnapi munkavégzés, amelyet indokolt mértékben és esetekben, szűken értelmezve lehet elrendelni – olvasható a KDNP-s politikusok, Harrach Péter parlamenti frakcióvezetőnek, Latorcai Jánosnak és Rubovszky Györgynek az Országgyűlés honlapján közzétett javaslatában. Eszerint 2012. január elsejétől ismét általános pihenőnap lenne vasárnap, s csak azok dolgoznának, akiknek munkájára alapvető társadalmi szükséglet van. Lehetővé tennék az állampolgárok hét végi pihenését szolgáló, ahhoz közvetlenül kapcsolódó kereskedelmi tevékenység munkaviszonyban történő végzését is, azonban ezek körét a vasárnap, mint általános heti pihenőnap céljához igazodóan korlátoznák. Ugyanakkor egységes vasárnapi pótlékot vezetne be a vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzés esetére, függetlenül attól, hogy arra milyen okból kerül sor. A KDNP-s politikusok azzal érvelnek, a rendszeresen vasárnap végzett munka számos esetben tönkreteszi a családi és társas életet, ellehetetleníti a kikapcsolódást. Ezen túl a vasárnap is munkát végzők esetében lényegesen rosszabbak az egészségügyi statisztikák.
A munkaadói szervezetek heves támadásba kezdtek. Rolek Ferenc, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke munkahelyek tízezreinek megszűnéséről beszélt. Az alelnök szerint felvetődik a versenyképesség problémája, hiszen az unióban sem kizárt a vasárnapi munkavégzés, azon kívül pedig szinte fel sem merül, így, ha Magyarországon bevezetik annak tilalmát, akkor bizonyos gazdasági szereplők versenyhátrányba kerülnek. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének számításai szerint az államháztartásnak direkt módon 250 milliárd forint bevételkiesést jelentene évente, és akár huszonötezer fő elbocsátásával járna a kereskedelmi szektorban, ha megszüntetnék a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi nyitva tartását.
A multinacionális kereskedőláncok érdekeit lehet, a vásárlók érdekét azonban nem sérti a szabad vasárnap bevezetése – reagált Harrach Péter. A KDNP parlamenti frakcióvezetője hangsúlyozta, megértik a munkaadók szempontjait, érdekeit, tudják, hogy profitmaximalizálásra törekednek, hiszen ez a dolguk. A kormánynak azonban kötelessége, hogy a munkavállalók, a kereskedelmi dolgozók érdekeit is figyelembe vegye, szociális szempontokat érvényesítsen.
A Fidesznek egyelőre nincs hivatalos álláspontja az ügyben, úgy tudjuk, a parlamenti frakcióban ellenzői és támogatói egyaránt vannak a javaslatnak. – A közeljövő egyik vitás kérdése lehet például a KDNP vasárnapi nyitva tartásról szóló javaslata. Ha a nép üzletekbe akar járni vasárnap, akkor nehezen lehet ezt megtiltani neki – fogalmazott a Stop.hu-nak Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.