Elfelejthetjük az APEH-et, jön a NAV

Január elsején megkezdi működését a NAV. Az új szervezet hatékonyabban léphet fel a közkasszát megkárosító bűncselekmények ellen.

Jakubász Tamás
2011. 01. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január elsején kezdi meg működését az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalt, valamint a vám- és pénzügyőrséget magába olvasztó egységes hatóság. Az új szervezet Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) néven tevékenykedik majd, és alapvetően három fő területre oszlik. Az első az adóügyeket látja el, a második a vámmal kapcsolatos teendőket végzi, míg a harmadik elsősorban a közteherviseléssel kapcsolatos bűncselekményeket tárja fel.
Az összeolvadás részleteit tegnap sajtótájékoztatón vázolták fel az adóhivatal és a vámhatóság szóvivői. Közölték, hogy az új szervezet átveszi a mostani APEH-osokat és vámosokat, vagyis létszámcsökkentés nem lesz, aminek nyomán 23 ezer munkatárssal dolgozik majd január elsejétől az egységes adóhatóság. Elhangzott az is, hogy az összeolvadás 3,5 milliárd forintos többletkiadással jár, ám a várakozások szerint ez az összeg középtávon bőven megtérül. Elsősorban úgy, hogy az egyesített szervezet hatékonyabban tevékenykedhet, mint a mostani két különálló hatóság. Jelenleg két helyen tartják nyilván az adózókat, két szervezet végzi ellenőrzésüket, és a kintlevőségek kezelését is két apparátus látja el. A jövőben egy nyilvántartás, egy ellenőrzési rendszer és egy végrehajtó gépezet működik majd az adó- és vámügyeknél. A teljes egységesítés hosszabb folyamat – szögezték le a felszólalók –, a leginkább időigényes munkálatok, például az ügyfélszolgálatok egységesítése 2012–2013 táján fejeződhet be. Az összeolvadástól azt is remélik a hatósági emberek, hogy a közérdeket sértő bűncselekmények közül többre derül majd fény, és az egységes szervezet munkatársai mind nagyobb összeget tudnak majd visszaszerezni a bűntettek elkövetőitől – így csökkentve az államot ért pénzügyi károkat.
A tájékoztatón tudatták azt is, hogy az új szervezet dolgozóit a végleges szolgálati igazolványok elkészültéig ideiglenes dokumentumokkal látják el, amelyek csak a korábbi igazolványokkal együtt érvényesek. Legkorábban – 2011. március 31-ig – a hivatásos állományú vámosok, illetve pénzügyi nyomozók kapják meg új igazolványukat, az adóellenőrök és a végrehajtók dokumentumait június 30-ig cserélik le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.