Elismerés életmentő műtétekért

2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudományos, gyógyító- és oktatómunkája elismeréseként a közelmúltban Tankó Béla-díjban részesült és megkapta a professzor emeritus címet is Tóth Csaba debreceni orvosprofesszor. A szakember közel harminc éve honosította meg Magyarországon a vese- és uréterkő eltávolításának módszereként az endoszkópos beavatkozást. Az elmúlt 26 évben több mint 7000 ilyen műtétet végzett először Szentesen, majd Kecskeméten, 1996 óta pedig Debrecenben.
A veseköves betegek szenvedéseinek enyhítése a professzor egész eddigi munkásságában fontos szerepet töltött be: elsőként szervezte meg az ilyen betegek gondozását Magyarországon, majd magára vállalta a szentesi urológiai osztály megalakítását is. Az endoszkópia több szempontból forradalmasította a gyógyítást. Lehetővé tette a nagy vágás ejtése nélküli beavatkozásokat, azt, hogy néhány centiméteres vágást ejtve megközelítsék és szükség esetén még a szervben öszszetörjék a követ. Ezzel jelentősen csökkent a beavatkozással járó fájdalom, több óráról 15-20 percre rövidült a műtéti idő, és több hétről néhány napra zsugorodott az az idő is, amit a betegnek kórházban kellett töltenie. Gyorsabb lett a felépülés, egy héttel a beavatkozás után már dolgozhat is a beteg.
A módszer néhány év alatt egész Magyarországon elterjedt, ma már a vesekő-eltávolításban más megoldást nem alkalmaznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.