Előzetesben marad a horvát exkormányfő

Munkatársunktól
2011. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább egy hónapig Ausztriában kell maradnia az ott őrizetbe vett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek, akit Zágrábban korrupcióval gyanúsítanak, és a kiadatását kérték. Erről egy salzburgi bíróság döntött, miután tegnap meghallgatta a politikust. A bíróság egy hónappal meghoszszabbította az előzetes letartóztatást, mert szökéstől lehet tartani – mondta a zárt ajtók mögött zajló eljárásról egy szóvivő.
Sanader 2003 végétől 2009 közepéig állt a horvát kormány élén, amikor is váratlanul lemondott. A zágrábi gyanú szerint milliós nagyságrendben sikkasztott el állami pénzeket. Ausztriában is vizsgálat folyik ellene egy pénzmosási ügyben. A horvát–osztrák kettős állampolgárságú Sanader ártatlanságát hangoztatja.
Zágrábban a rendőrség tegnap átkutatta Sanader nagy belvárosi házát és értéktárgyakat, főleg festményeket vitt el – jelentette a távirati iroda. A horvát törvények lehetővé teszik a gyanúsítottak értéktárgyainak ideiglenes elkobzását még az ítélet meghozatala előtt, ha feltehető, hogy bűncselekmény révén jutottak hozzá. A hatóságok befagyasztották a politikus és családja bankszámláit.
Ivo Sanadert december 10-én fogták el Ausztriában. A politikus az alpesi országba szökött, miután a horvát parlament megvonta a mentelmi jogát, és nemzetközi körözést adtak ki ellene.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.