Eltérő vastagságú jég a Balatonon

Hírösszefoglaló
2011. 01. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos helyen korcsolyáznak már a Balatonon, ahol a jég minősége és vastagsága is igen eltérő a különböző partszakaszokon: szerdán Balatonföldvárnál 9, míg Balatonfürednél 2,5 centiméteres jégvastagságot mértek, miközben még jár a komp Szántód és Tihany között. A Balaton sekélyebb vizű strandjai felett kialakuló jégborításra – főként a tó déli partján – már sok helyen rámerészkedtek az emberek, a foltokban kialakult tükörjégen korcsolyáznak, jégkorongoznak.
Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője az MTI-nek elmondta, folyamatosan járőröznek a Balaton körül. Nincs tudomásuk arról, hogy eddig történt volna a jég beszakadásából fakadó baleset. A vízirendészet ennek ellenére egyelőre nem tartja biztonságosnak az átlagosan 4-9 centiméteres vastagságú jeget, amely, ha marad a hideg idő, a hét végére a téli sporthoz már megfelelő lesz. A meteorológiai előrejelzések szerint jövő szerdáig tartós hidegre lehet számítani, így a tó jégborítása várhatóan tovább vastagszik. A rendőrkapitány egyelőre fokozott óvatosságra int, és kéri, aki jégre merészkedik, előtte tájékozódjon a helyi viszonyokról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.