Emlékév Gyurkovics tiszteletére

Tölgyesi Gábor
2011. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurkovics Tibor jövőre lenne 80 éves. Özvegye, Gyurkovics Györgyi kezdeményezésére 2011-ben számos programmal emlékeznek a Kossuth-díjas költőre.
Jövő év elején a Napút című folyóirat egy egész számot szán a megemlékezésre. Január 13-án a Francia Intézetben mutatják be René Guy Cadou francia katolikus költő verseinek fordítását Ki vagyok én! címmel, amely Gyurkovics Tibor hagyatékából került elő. Tavasszal a Petőfi Irodalmi Múzeumban neves képzőművészek alkotásaiból rendezett kiállítás állít emléket a költőnek.
A Veszprémi Petőfi Színház is tervezi, hogy megemlékezik Gyurkovics Tiborról, aki 1986-ban – irodalmi kuriózumként – a saját darabjában játszott. A Theatrum ad Flexum – Baráti Kör a Művészetért Alapítvány színháza adná elő Az Isten bokrétája című darabot.
A költő 131 darabos képzőművészeti gyűjteménye a mosonmagyaróvári Cselley-házba került: születésének nyolcvanadik évfordulóján, 2011-ben itt fog megnyílni a Gyurkovics-emlékszoba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.