Mára már hagyománynak számít, hogy amint közeledik a szilveszter, megjelennek az olcsó pezsgőket és virsliket hirdető utcai plakátok is. Ez idén sincs másképp, az alacsony árú orosz, olasz és német pezsgőkkel most is leginkább a multinacionális üzletláncok próbálják magukhoz csalogatni a vevőket. Szakemberek szerint érdemesebb a hazai középkategóriás márkákat választani. A forgalmi adatokból szerencsére az derül ki, hogy ezt a vevők is így gondolják. Az egyik legnagyobb hazai pezsgőgyár szakértője lapunknak arról számolt be, hogy Magyarország a nemzetközi viszonylatban előkelő ötödik helyen áll pezsgőfogyasztás szempontjából, amely jellegét tekintve leginkább szezonális, és 25-26 millió eladott palackot tesz ki. Mint mondta, decemberben több mint tízmillió üveg pezsgőt iszunk meg, míg más, átlagos hónapban csak egy-két millió palackot bontunk fel.
Magyarországon a hazai gyártású pezsgők közül a legtöbben a 600-800 forintos árfekvésű pezsgőt fogyasztják. Az ennél jobb minőségű italokat üvegenként 1000-1200 forintért lehet megvenni. A magyar termelésű pezsgőknél a prémium kategóriába a palackonként ezer forintért vagy e feletti áron kaphatókat sorolhatjuk, ezek piaci részesedése öt-tíz százalékos. A hazai kínálat bőséges. Így mindenki eldöntheti, hogy a jól ismert, megbízható minőségű hazai pezsgővel vagy az ismeretlen, esetleg csalódást okozó import gyöngyöző itallal vág neki a jövő esztendőnek.
Az eladott pezsgők mintegy fele az év utolsó hónapjában fogy el – emelte ki az MTI-nek Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. Magyarországon évente 180-200 ezer hektoliter pezsgő készül. Ebből a mennyiségből tavaly valamivel több mint 45 ezer hektolitert vittek ki az országból, elsősorban a skandináv országokba és a balti államokba. A legális behozatal pedig a múlt évben több mint 24 ezer hektoliter volt.
Szilveszterkor az egy év alatt elfogyasztott virsli mennyiségének egyhetedét vásárolja meg a lakosság, tavaly ilyenkor megközelítőleg 3800 tonna virsli talált gazdára. Az elsődleges szempont a kedvező – gyakran akciós – ár. Ez nem túl jó gyakorlat, mert ezen túl érdemes volna megvizsgálnunk azt is, hogy milyen összetevőkből készült a kiválasztott termék – mondta Szántó Zoltán, a Pick Szeged Zrt. termékmenedzsere. A szakember szerint sajnálatos, hogy a manapság kapható virslik jelentős része valóban kevés húsból és sok adalékanyagból készül. Felhívta a figyelmet arra, hogy akár a többi húskészítmény esetében, a virslinél is a felhasznált hús mennyisége befolyásolja a termék minőségét.
Magyar Péterről és a limonádéról kérdezte az Origo Karácsony Gergelyt - videó