Érdemes kerülni az importpezsgőket

Nem érdemes bedőlni az olcsó termékre vonatkozó hirdetéseknek – legalábbis a szilveszteri pezsgő esetében semmiképpen sem. Szakértők szerint jobb elkerülni e téren is a kellemetlen meglepetéseket. A magyarok az év utolsó napján isszák a legtöbb pezsgőt és az éves virslifogyasztás egyhetede is az év végi időszakra esik.

Dénes Zoltán
2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mára már hagyománynak számít, hogy amint közeledik a szilveszter, megjelennek az olcsó pezsgőket és virsliket hirdető utcai plakátok is. Ez idén sincs másképp, az alacsony árú orosz, olasz és német pezsgőkkel most is leginkább a multinacionális üzletláncok próbálják magukhoz csalogatni a vevőket. Szakemberek szerint érdemesebb a hazai középkategóriás márkákat választani. A forgalmi adatokból szerencsére az derül ki, hogy ezt a vevők is így gondolják. Az egyik legnagyobb hazai pezsgőgyár szakértője lapunknak arról számolt be, hogy Magyarország a nemzetközi viszonylatban előkelő ötödik helyen áll pezsgőfogyasztás szempontjából, amely jellegét tekintve leginkább szezonális, és 25-26 millió eladott palackot tesz ki. Mint mondta, decemberben több mint tízmillió üveg pezsgőt iszunk meg, míg más, átlagos hónapban csak egy-két millió palackot bontunk fel.
Magyarországon a hazai gyártású pezsgők közül a legtöbben a 600-800 forintos árfekvésű pezsgőt fogyasztják. Az ennél jobb minőségű italokat üvegenként 1000-1200 forintért lehet megvenni. A magyar termelésű pezsgőknél a prémium kategóriába a palackonként ezer forintért vagy e feletti áron kaphatókat sorolhatjuk, ezek piaci részesedése öt-tíz százalékos. A hazai kínálat bőséges. Így mindenki eldöntheti, hogy a jól ismert, megbízható minőségű hazai pezsgővel vagy az ismeretlen, esetleg csalódást okozó import gyöngyöző itallal vág neki a jövő esztendőnek.
Az eladott pezsgők mintegy fele az év utolsó hónapjában fogy el – emelte ki az MTI-nek Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. Magyarországon évente 180-200 ezer hektoliter pezsgő készül. Ebből a mennyiségből tavaly valamivel több mint 45 ezer hektolitert vittek ki az országból, elsősorban a skandináv országokba és a balti államokba. A legális behozatal pedig a múlt évben több mint 24 ezer hektoliter volt.
Szilveszterkor az egy év alatt elfogyasztott virsli mennyiségének egyhetedét vásárolja meg a lakosság, tavaly ilyenkor megközelítőleg 3800 tonna virsli talált gazdára. Az elsődleges szempont a kedvező – gyakran akciós – ár. Ez nem túl jó gyakorlat, mert ezen túl érdemes volna megvizsgálnunk azt is, hogy milyen összetevőkből készült a kiválasztott termék – mondta Szántó Zoltán, a Pick Szeged Zrt. termékmenedzsere. A szakember szerint sajnálatos, hogy a manapság kapható virslik jelentős része valóban kevés húsból és sok adalékanyagból készül. Felhívta a figyelmet arra, hogy akár a többi húskészítmény esetében, a virslinél is a felhasznált hús mennyisége befolyásolja a termék minőségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.