Érvek a választójog mellett

Munkatársunktól
2011. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semjén Zsolt álláspontja szerint az lenne a jó, ha a határon túli magyarok – a nekik fenntartott mandátumok helyett – a magyarországi választáson induló pártok listáira szavazhatnának. A miniszterelnök-helyettes a Hírszerző hírportálon tegnap megjelent interjúban kifejtette: a választási rendszert úgy volna jó átalakítani, hogy Budapesten, Esztergomban, Sepsiszentgyörgyön és Los Angelesben ugyanazon pártlisták közül lehessen választani. Semjén ugyanakkor rögzítette: ez nem kormányálláspont.
A KDNP elnöke beszélt arról is, hogy „egyéni választókerületben csak az szavazhat, akinek ott van a lakcímkártyája”, de nem látja okát, hogy a határon túli magyarokat kizárják a listás szavazásból. – Semmilyen érv nincs amellett, hogy egy határon túli magyar állampolgárnak ne legyen választójoga – mondta. Hozzátette, egyetlen érvet hallott a külföldön élő magyarok választójoga ellen: hogy aki nem itt fizet adót, ne szavazhasson itt. Ez azonban tévedés – folytatta –, mivel sok magyarországi magyar állampolgár él és dolgozik külföldön, ráadásul e logika alapján azoktól is meg lehetne vonni a választójogot, akik Magyarországon élnek, de nem vesznek részt a közteherviselésben. A határon túli magyarok szavazati jogának megadása mellett hozta fel, hogy így „komolyan kell őket venni”, a pártoknak versengeniük kell a szavazatukért. – A speciális, nekik fenntartott mandátum ebből a szempontból kissé súlytalan lenne – mondta.
Kérdésre válaszolva Semjén Zsolt úgy fogalmazott: a határon túli magyarok többsége nagy valószínűséggel a Fidesz–KDNP-szövetségre szavazna, „de ez nem érv a választójog megadása ellen”. – A szocialistákat semmi nem akadályozza meg abban, hogy olyan gesztusokat tegyenek, hogy a határon túliak rájuk szavazzanak – jelentette ki. Semjén a 2004. december 5-i népszavazással kapcsolatban így fogalmazott: „Nem is értem, hogy Gyurcsány Ferenc miért nem állt – akár hatalomtechnikai szempontokat követve – a kettős állampolgárságot támogatók élére. Pedig akkor még szó sem volt választójogról. Ha megtette volna, soha többet nem lehetett volna azt mondani a baloldalra, hogy nemzetellenes.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.