Feszes kormányzati munkatempó

A kormány 2011. első félévi munkatervében többek között a felsőoktatási törvény, az egyházi iskolafenntartóknak az előző kormányok által ki nem fizetett támogatások ütemezése és az új alkotmány elfogadásához szükséges törvénymódosítások tárgyalása szerepel.

Török László
2011. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június végéig a kormány szándékai szerint tárgyalni fogják a Magyarország 2013-ig aktualizált konvergenciaprogramjáról, az új felsőoktatási törvényről és a katasztrófavédelmi rendszer javításáról szóló előterjesztéseket is. A Magyar Közlönyben közzétett első féléves menetrend szerint a kabinet ülésein szó lesz a közpénzügyeket szabályozó törvényről, de az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól szóló kormányrendeletről is. Emellett tárgyalják a közalkalmazottakat képviselő érdekképviseletek reprezentativitásáról szóló kormányrendelet módosítását, illetve az esélyegyenlőségi programhoz kapcsolódó és a megváltozott munkaképességű munkavállalókat érintő javaslatokat. A kormány március 23-i ülésén tárgyalják az előző kormányok által az egyházi iskolafenntartók részére ki nem fizetett normatívák ütemezéséről szóló határozatot.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a felelőse az új alkotmány elfogadásához szükséges egyes törvénymódosításokra vonatkozó javaslatnak, amelyet április 27-én vesznek napirendre. Ezt megelőzően – miként az alkotmányozás menetrendjéről Orbán Viktor miniszterelnök lapunknak adott karácsonyi interjújában beszélt – február végén, március elején kezdődik a nemzeti konzultáció, az alkotmányról közmeghallgatásokat is tartanak majd. Március 15-én az Országgyűlés egy ünnepélyes deklarációval átalakítja magát alkotmányozó nemzetgyűléssé, és semmilyen más kérdéssel nem fog foglalkozni, csak az új alkotmánnyal. Az új alaptörvényt április 25-én, húsvéthétfőn fogadják el, az 2012. január 1-jén lép majd hatályba.

Vizsgálat az eladósodásról. Az előző nyolc év alatt bekövetkezett államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság létrehozását kezdeményezi Szijjártó Péter (Fidesz) , az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának alelnöke. Szijjártó szerint a testületnek meg kellene vizsgálnia az esetleges felelősség kérdését is, kezdeményezte továbbá, hogy az albizottság készítsen jelentést a megállapításairól, amely alapján az országgyűlési bizottság dönthet a további teendőkről.
Az MSZP támogatja az albizottság létrehozását, a Jobbik szerint nincs szükség ilyen testületre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.