Főigazgató-csere a Honvédkórházban

Munkatársunktól
2011. 01. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hende Csaba honvédelmi miniszter Schandl Lászlót (képünkön), az afganisztáni magyar katonaorvosi kontingens első parancsnokát bízta meg a Honvédkórház Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) főigazgatói teendőinek ellátásával. Az új főigazgató eredeti beosztását, a járóbeteg-szakrendelő intézeti igazgatói posztját is megtartja. Az utóbbi hónapokban megbízott főigazgató vezette az intézményt, miután Hende Csaba nem sokkal hivatalba lépése után menesztette az akkori vezetőt, Szilvásy Istvánt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterének, Szilvásy Györgynek a testvérét.
Az utóbbi időben számos negatív hírrel hívta fel magára az intézmény a figyelmet. Legutóbb azzal, hogy a honvédelmi tárcánál fontolgatták, hazaküldik a három éve az ÁEK-ban fekvő Horn Gyulát. A volt miniszterelnök állítólag a kormányváltás után csak Orbán Viktor kormányfő közbenjárására maradhatott a kórházban. A tárca azonban ezt cáfolta, s leszögezte: senki nem akarta elküldeni Hornt.
Korábban az keltett nagy sajtóvisszhangot, hogy savlekötő helyett maró folyadékot itattak egy szülő nővel. Az intézmény illetékesei szóban elismerték a hibát, belső vizsgálat is indult, de nem tudták kideríteni, miként történt mindez. Az intézmény végül azt közölte: kártérítési felelősségének jogalapját elismeri. A kismama ügye is közrejátszhatott abban, hogy a honvédelmi miniszter visszavonta Török Miklós, a szülészeti-nőgyógyászati osztályt irányító főorvos vezetői megbízatását, igaz, munkaviszonyát nem szüntették meg.
Lapunk számolt be elsőként arról az esetről, hogy magyar tb-jogosultság nélkül, hazai taj-számokkal visszaélve, illetve azokat meghamisítva kezeltek éveken át külföldieket az ÁEK VIP-belgyógyászatán. A BRFK még vizsgálja, hogy hány külföldit láttak el így a kórházban. A belső vizsgálat kezdetén önként távozott az intézményből a részleget korábban vezető doktornő, a főnővér pedig betegállományba vonult. A rendőrség őket gyanúsítottként hallgatta ki, csakúgy, mint a tolmácsot.
A lapunkban olvashattak arról a 2009-es esetről is, amelyben egy rutineljárásnak számító porckorongsérvműtétre befekvő asszony vérmérgezésben meghalt. Szilvásy István korábbi főigazgató az özvegynek írt válaszlevelében az olvasható: részletes ellenőrzést végeztek, s bebizonyosodott, a kórházi személyzet a tőle elvárható legnagyobb gondossággal járt el, senki nem követett el hibát. Nem tett jót az ÁEK-nak az sem, hogy sikkasztás gyanújával előzetes letartóztatásba helyezték egyik főorvosát, aki a gyanúsítás és az előzetes letartóztatás elleni tiltakozásul éhségsztrájkba kezdett.
Ugyanakkor elismerést is kapott az intézmény, amikor Felipe Massa Forma–1-es pilótát életveszélyes sérüléseiből példaértékű teammunkával állították talpra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.