Amerikai tudósok egy csoportja bizonyítékot talált arra, hogy a Neander-völgyi ember főtt ételt is fogyasztott és étrendje nemcsak húsból, hanem növényekből is állt – olvasható a The Guardian cikkében. A washingtoni Smithsonian National Museum of Natural History kutatói három ősember koponyáját vizsgálták meg, s a belga, valamint iraki barlangokból származó leletek megkövesedett foglepedékének mikroszkópos vizsgálata meglepő eredményeket mutatott. Kiderült, hogy a körülbelül 28 ezer évvel ezelőtt kihalt őseink jóval fejlettebb táplálkozási kultúrával rendelkeztek, mint azt korábban feltételezték. A fogakon datolya, különféle magvak és hüvelyes növények – például borsó és bab – nyomain kívül a szakemberek árpából, illetve tavirózsából származó, főtt keményítő maradványait is megtalálták.
Az egyesült államokbeli Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában is publikált felfedezés bepillantást adhat abba is, miként szervezték meg településeiket távoli őseink. Felvetődött például, hogy már a Neander-völgyieknél is létezett munkamegosztás a nemek közt a táplálék előteremtésében és elkészítésében.
A tudomány régóta vitatott kérdése, hogy miért haltak ki a Neander-völgyi emberek. Az új ismeretek birtokában aligha valószínű az a korábbi elmélet, amely szerint a kizárólag hússal táplálkozó ősemberek vesztét az okozta, hogy a jégkorszakban megfogyatkozott a nagyvadak száma. Pallab Ghosh, a BBC tudományos munkatársa úgy vélte, a most közölt eredmények újabb bizonyítékai annak, hogy a Neander-völgyiek sokkal jobban hasonlítottak a mai emberhez, mint azt korábban gondoltuk.
Budapestre jöhet a Patrióták Európáért EP-frakciója