Hamarosan tetőzik a hitelbedőlési hullám

Várhatóan a jövő év közepén tetőzik a hiteleseket fenyegető bedőlési hullám, ám azt követően megkezdődhet a kilábalás – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Balogh László, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) alelnöke.

Csécsi László
2011. 01. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakember szerint a jelen gondok forrása a nemzetközi pénzügyi válság, illetve a korábbi eladósodást generáló gazdaságpolitika. Remények szerint azonban a jövő év második felében enyhülhet a szorítás, hiszen a gazdasági növekedéssel összhangban a költségvetési deficit és az államháztartási hiány számai világossá teszik majd, hogy a magyar gazdaság képes jól teljesíteni, következésképpen az országkockázatunkra vonatkozó felárak is csökkenhetnek. Az alelnök úgy látja: a jövő a fix költségű, referenciakamathoz kötött lakossági hiteleké, mert ezek esetében nem változtathatnak a bankok az előre megállapított díjakon.
A PSZÁF ötszáz intézményt érintően vizsgálta a hitelek árazását, s azt tapasztalta, hogy a második fél évben már nem volt az inflációt meghaladó kamatemelés. Ennek ellenére folyamatosan nyomon követik az árakat, s ha szükségét látják, beavatkoznak. A felügyelet kiáll a transzparencia mellett, hiszen az ügyfélnek joga van tudni, hogy az adott hónapban milyen kalkuláció alapján fizeti az esedékes törlesztőrészletet.
Továbbiak a 12. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.