Hangversenyek az újév jegyében

Munkatársunktól
2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szép hagyomány, hogy az újévet hangversennyel köszöntjük, erre az idén számos lehetőség adódik. Fischer Ádám évek óta két változatban dirigálja A Teremtés-koncerteket a Művészetek Palotájában, Haydn művét délután négy órakor adja elő rövidített, ifjúsági változatban, magyarázatokkal kísérve, ezúttal Wierdl Eszterrel, Megyesi Zoltánnal, Cser Krisztiánnal, az Európa Kórussal és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. Este hét órakor a nagyelőadáson a teljes oratóriumot Szabóki Tünde, Lothar Odinius, Michael Nagy, az Európa Kórus és a Chamber Orchestra of Europe adja elő. Az előző években az Osztrák–Magyar Haydn Zenekar, a Londoni Filharmonikus Zenekar és a Freiburgi Barokk Zenekar volt a 2008 óta már hagyománnyá vált újévi koncertek közreműködője.

Az Olasz Kultúrintézetben (Budapest VIII., Bródy Sándor u. 8.) holnap este hét órakor Hollerung Gábor vezényletével a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar ad újévi hangversenyt Binder Károly, Borbély Mihály dzsesszisták, valamint az ismert férfiszoprán, Vásáry André közreműködésével. A műsorban szerepel a Négy évszak tél tétele, Erkel Hunyadi-nyitánya, Strauss Császárkeringője, Morricone Volt egyszer egy vadnyugat filmzenéje is.

A Corinthia Grand Hotel Royal (VII., Erzsébet krt. 43–49.) ad otthont a Budapesti Vonósok újévi koncertjének holnap délután öt órakor. Az igényes szórakoztató műsorban a klasszikus szilveszteri-újévi monarchiabeli repertoár – keringők, indulók sora és például a Pizzicato-polka vagy az Erkel-palotás – mellett Scott Joplin The Enterteinere is megszólal. A Bánfalvi Béla hangversenymester vezette együttes vendége Berkes Kálmán klarinétművész lesz.

A soproni Liszt-központban (Sopron, Liszt Ferenc u. 1.) a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar lép fel holnap este hat órakor Dárdai Árpád vezényletével. Műsorukban szintén ismertebb művek szerepelnek, a Brahms Magyar táncai mellett például a Kék Duna keringőt hallhatjuk, de Beethoven C-dúr zongoraversenye is megszólal Szekendy Tamás zongoraművész előadásában.

Debrecen református nagytemplomában a Debreceni Kodály Kórus „Liszt és kortársai” című műsora köszönti az új esztendőt. A holnap délután négy órakor kezdődő koncert műsorválasztása már jelzi, hogy 2011 Liszt-év lesz. A versekkel kiegészített koncert közreműködői Kocsis Ágnes, Somogyi-Tóth Dániel és Miske László lesznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.