Holnap változnak a menetrendek

Rendkívüli ünnepi menetrend szerint közlekedteti járatait a BKV, a Volán és a MÁV a hét végén. A legtöbb városban változnak a parkolásra vonatkozó szabályok, és kamionstop lép érvénybe. A nagyobb bevásárlóközpontok december 24-én általában délig vagy délután kettőig tartanak nyitva, a szombat és vasárnap még a multiknál is munkaszüneti nap.

Nagy Áron
2011. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kamionstop. Közleményben figyelmeztetett tegnap a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, hogy korlátozzák a nehéz-tehergépjárművek forgalmát a karácsony és szilveszter környéki munkaszüneti napokon és hétvégéken. Az ország közútjain december 24-én, pénteken 22 órától 24 óráig, december 25-én, szombaton 8 órától, december 26-án, vasárnap 22 óráig, illetve 2011. január 1-jén, szombaton 8 órától, január 2-án, vasárnap 22 óráig nem közlekedhetnek – olvasható a tájékoztatásban. Korlátozás alól felmentést kapnak a gyógyászati célú gázokat szállító, valamint a közüzemi és közérdekű beruházásokhoz használt teherkocsik.


Változnak holnaptól a tömegközlekedést szervező társaságok menetrendjei. A BKV, a Volán és a MÁV honlapján tette közzé rendkívüli, ünnepi munkarendjét. Ezek szerint a fővárosban december 24-én a szombati ütemezés érvényes, de a járatok rövidebb üzemidővel közlekednek majd. Délután négy óra körül indulnak utoljára a nappali buszok, ezután – a 914A kivételével – csak az éjszakai járatokkal lehet utazni. Az utolsó metrószerelvények minden irányba 15.30-kor indulnak a Deák Ferenc térről, ahol kölcsönösen bevárják egymást, lehetővé téve az átszállást.
Karácsony napjain, december 25-én és 26-án a BKV járatok a munkaszüneti, azaz a vasárnapi, illetve az áruházakat érintő autóbuszok az állami ünnepnapokon érvényes menetrend szerint közlekednek. A 914A ezeken az éjszakákon sem jár. Hétfőtől az iskolaszünetre megállapítottak érvényesek. A Volánbusz december 24-én a szabadnapi, 25-én a munkaszüneti napnak megfelelően, 26-án a vasárnapi menetrend szerint közlekedteti járatait. Holnap az utolsó buszok Budapestről általában délután 4 és 5 óra között indulnak el. A MÁV ma a pénteki, holnap a szombati, 25-én az ünnepnapi menetrend szerint indítja szerelvényeit. Azokon a vonalakon, amelyeken nagyobb utasforgalom várható, több kocsival közlekednek a vonatok.
Változik a parkolási rend Budapesten és az ország nagyvárosaiban is – derült ki a Magyar Parkolási Szövetség tájékoztatójából. Mint írták, a fővárosban 24-én üzemkezdettől január 2-án üzemzárásig ingyenes a parkolás. Kivételt kép ez- alól a budai Vár, a Citadella alatti, valamint a margitszigeti parkoló, itt az ünnepek alatt is fizetni kell. Szenteste, valamint karácsony két napján díjmentes a parkolás Békéscsabán, Egerben, Győrben, Keszthelyen, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Sopronban, Szekszárdon, Szombathelyen, Zalaegerszegen és Veszprémben is. Érdemes megjegyezni, hogy az ünnep idején még a nagyobb bevásárlóközpontok is zárva tartanak. Az említett áruházak általában holnap délig, illetve délután kettőig fogadják a vásárlókat. A pontos nyitva tartásról a hiper- és szupermarketek honlapján lehet tájékozódni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.