Honosítási készenlét

Készenlétben állnak a külföldi magyar diplomáciai kirendeltségek, hiszen január 1-jétől megkezdődik a magyar állampolgárságot kérő határon túli magyarok igényeinek elbírálása.

Munkatársainktól
2011. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagy érdeklődés miatt a kolozsvári főkonzulátuson csak áprilisi időpontot tudnak javasolni annak, aki könnyített honosítási kérvényt szeretne benyújtani. A csíkszeredai konzulátuson olyan mértékű volt az érdeklődés, hogy már november végén fel kellett függeszteni az előjegyzéseket. A vajdasági magyarok várhatóan nagy arányban igénylik majd a könnyített eljárással való honosítást, a szabadkai főkonzulátuson a jelentkezők már tavaszi időpontokat tudnak csak előjegyezni. Szlovákiában egyelőre gondot jelent, hogy érvényben van az a törvény, amely alapján elveszti a szlovák állampolgárságát az, aki egy másik országét is kéri.
Semjén Zsolt magánvéleménye szerint az lenne a jó, ha a határon túli magyarok a magyarországi választáson induló pártok listáira szavazhatnának. A miniszterelnök-helyettes a Hírszerzőnek kifejtette, semmilyen érv nincs amellett, hogy egy határon túli magyar állampolgárnak ne legyen választójoga. Az adófizetés hiánya sem az, hiszen sok magyarországi magyar állampolgár él és dolgozik külföldön, ráadásul e logika alapján azoktól is meg lehetne vonni a választójogot, akik Magyarországon élnek, de nem vesznek részt a közteherviselésben – érvelt a választójog kiterjesztése mellett a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke.
Részletek a 3. és a 9.,
publicisztika a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.