Horvát imázsjavítás minisztercserékkel

Négy minisztert menesztettek a minap a horvát kormányból. A lépés senkit sem ért váratlanul, éppen ellenkezőleg. A közvélemény és a politika is növekvő türelmetlenséggel várta, mikor kerül sor a személycserékre, amelyeket Jadranka Kosor miniszterelnök még szeptemberben, New Yorkban bejelentett, de eddig elhárította a sajtó kíváncsiskodását az érintett személyeket illetően.

Kovács Mária
2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A most meghozott döntés értelmében, amelyet a szábor, a horvát törvényhozás szerdán jóváhagyott, a pénzügyi, a környezetvédelmi, területrendezési és építési, a védelmi, valamint a kulturális tárca élén történt változás. Egy kivétellel valamennyi új miniszter a fiatalabb generációhoz tartozik a legnagyobb horvát kormányzó pártban, a Horvát Demokratikus Közösségben (HDZ), még nem voltak kormánytagok, de nem is egészen ismeretlenek a horvát politikában. További változás, hogy Petar Cobankovic mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter örökölte meg a távozó pénzügyminisztertől a gazdasági kérdésekért felelős miniszterelnök-helyettesi posztot. Gordan Jandrokovic külügyminiszter szintén a kormányfő helyettesévé lépett elő. Létesült egy harmadik miniszterelnök-helyettesi pozíció is a beruházások előmozdítására, ennek gazdája az egyetlen kívülálló, sikeres vállalkozó és a munkaadók szövetségének vezetőségi tagja.
Kosor kormányfő a változások bejelentésekor sietett leszögezni, hogy céljuk a horvát gazdaság élénkítése és az uniós csatlakozás előmozdítása volt, semmi közük sincs a gőzerővel folyó korrupcióellenes hadjárathoz, amely már a horvát politika legmagasabb köreiben szedi áldozatait. Szavait alátámasztani látszik, hogy korrupciós ügyekkel terhelt két miniszterét, az egészségügyi és a közlekedési tárca vezetőjét meghagyta a hivatalában. Ám, ha valóban a gazdaság rendbetétele a cél, miért tizenegy hónappal a választás előtt kerül rá sor? Van-e remény arra, hogy a rendelkezésre álló idő alatt és körülmények között az új fecskék nyarat csináljanak? Nem sok, ezt a horvát gazdasági szakemberek el is ismerik. Jóllehet az idei 1,5 százalékos GDP-csökkenés után jövőre 1,4 százalékos növekedéssel számolnak, azt több kedvezőtlen tény teszi bizonytalanná. Így például az, hogy az államadósság az idén elérheti a GDP száz százalékát, s a hitelminősítőktől kapott alacsonyabb besorolás miatt Horvátország rosszabb feltételek mellett és drágábban vehet fel hitelt. A gazdaság tavaly átlag 13,4 százalékkal zsugorodott, ezen belül az ipar 17,2 százalékkal, a bruttó befektetések 28, az iparban foglalkoztatottak száma pedig 8 százalékkal lett kevesebb. A válság az idegenforgalmat sem kímélte. Bárki ülne is most a befektetésekért felelős miniszterelnök-helyettes székébe, nehezen tudná meggyőzni a külföldieket, hogy a horvát gazdaságba érdemes beruházni.
A közvélemény és az ellenzék nem is vár érzékelhető javulást. Zoran Milanovic, a legnagyobb ellenzéki erő, a Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke szerint a HDZ arcmentéséről van szó csupán: a jövő évi választásokra készülve megpróbál még nem elhasználódott embereket előtérbe tolni. Jandrokovic külügyminiszter újabb megbízatása minden bizonnyal ezt a célt szolgálja. Nem kevesebbet várnak tőle, minthogy jövőre véget vessen a fővárosban az SDP uralmának. A két korrupt miniszter pedig azért maradt a posztján, mert népszerűségük bizonyos országrészekben sok szavazatot hozhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.