Hurokkal ölik a vadakat Dabasnál

Illegálisan kihelyezett hurkokkal ítélik hosszú szenvedésre, majd pusztulásra az állatokat orvvadászok Dabas közelében. A helyi vadásztársaság tagjai folyamatos járőrözéssel próbálják megállítani a vadak irtását. Két férfit lopással gyanúsítanak, de a rendőrség állatkínzás miatt is büntetőeljárást indíthat ellenük, ha kiderül, hogy ők ejtettek el hurokkal két őzet vasárnap.

2011. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bozótosba rejtett hurokkal pusztítottak el két őzet az orvvadászok Dabas közelében vasárnap – tájékoztatta lapunkat Szabados Ferenc. A Dabasi Szilvásdombi Vadásztársaság vadászmestere elmondta, kora este éppen a területet ellenőrizte, amikor észrevette, hogy két férfi lovas kocsival az erdő felé tart. Fatolvajoknak nézte őket, de a felázott föld miatt csak kerülővel, a másik irányból tudta megközelíteni a párost. Néhány perc alatt odaért, de addigra a kocsi eltűnt. A közeli bokrok mellett azonban vérrel szennyezett földet és őzszőrt talált. Riasztotta a rendőrséget és a járőrökkel a lovas kocsi után eredtek. A keréknyomok körülbelül egy kilométerre, Dabas szélére, az Esze Tamás utcába vezettek, ahol egy udvaron észrevették a két férfit, akik harmadik társukkal éppen egy őzet nyúztak. A járőrautó láttán megpróbálták eltüntetni a nyomokat, a tetemet a disznóól elé vetették a hóba, de végül beengedték a rendőröket és a vadászmestert. A másik őzet már feltrancsírozták, gerincét a kerítésre aggatták, hátsó combjait, egyéb részeit egy lábosba dobták – folytatta Szabados Ferenc. Megvizsgálták a fiatal, egészséges állatok lenyúzott bőrét, golyó okozta sérülést nem találtak rajtuk, de az jól látszott, hogy nyelőcsövük szétroncsolódott, azaz hurokkal fogták meg őket. A vadászmester elmondta: a környéken egyre több az orvvadász, akik iszonyú szenvedésre, majd pusztulásra ítélik a foglyul ejtett vadakat. A hurkokat az etetők közelében, a vadak útvonalán, az állat fejmagasságában helyezik el. Az őz nem veszi észre és belesétál. Minél jobban megijed és próbál szabadulni, a drót annál erősebben szorul a nyakára. Megesik, hogy az állat egy egész napig kínlódik, mielőtt megfullad. Az így elpusztított vadak húsa vérrel telítődik, ezért emberi fogyasztásra nem alkalmas.
A hurok egyébként nemcsak az állatokra, hanem az erdőt járó emberekre is veszélyes. Dabas-Sári és Inárcs körzetében tegnap alig néhány óra alatt tíz hurkot találtak és szedtek le.
A rajtakapott férfiakat, az 51 éves H. Istvánt és a 49 éves H. Istvánt a dabasi rendőrkapitányság munkatársai előállították – tájékoztatta lapunkat Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Beszámolója szerint kihallgatásukkor azt állították, hogy az állatokat már élettelenül találták. Az elsődleges vizsgálatok alapján megállapították, hogy az őzekkel – amelyek értéke csaknem 250 ezer forint – nem lőfegyverrel végeztek. A két gyanúsított ellen lopás miatt nyomoznak, és vizsgálják az eset további körülményeit. Ha bebizonyosodik, hogy az őzeket a két férfi ejtette el, akkor a rendőrség állatkínzás miatt is büntetőeljárást indít ellenük.

Gondot okoz a hideg és a belvíz. A hivatásos vadászok folyamatosan járják a Dabas melletti erdőt, keresik a hurkokat, az orvvadászokat, és hordják az etetőkbe a takarmányt. Idén azonban a belvíz és a fagy megtizedelte a vadakat. Tavasszal az eső és a hideg miatt a nyulak kicsinyei megfáztak és elpusztultak, nyáron a fácántyúkok már nem tudták kikölteni a nádasban lerakott tojásaikat, mert a talajvíz elmosta őket, így idén nem volt szaporulat. A szélsőséges időjárás mindenütt komoly károkat okoz, ezt súlyosbítják az orvvadászok, olyannyira, hogy tavaly például eltűntek az őzek onnan, ahol hurkokkal pusztították őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.