Huszonöt éve ölték meg Dian Fosseyt

Hírösszefoglaló
2011. 01. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ruandai házában huszonöt éve, 1985. december 27-én holtan találták Dian Fossey világhírű állatkutatót, a hegyi gorillák életének legjobb ismerőjét – emlékeztetett a távirati iroda. Gyilkosa kilétét máig nem sikerült megállapítani, de bizonyos, hogy a tudósnak a veszélyeztetett emberszabású majmokért végzett munkája miatt kellett meghalnia. Dian Fossey 1933-ban San Franciscóban született. Állatorvosnak készült, de gyógytornász lett, s nyolc évig egy kórházban dolgozott. Házára felvett hitelből 1963-ban utazott először Afrikába. Itt látta meg a hegyi gorillák nyomait. Három év múlva ismét Afrikába ment, hogy a ritka majmokat tanulmányozza. Kongóban vert tábort, ahonnan a zavaros helyi viszonyok miatt 1967 elején Ruandába költözött, s a National Geographic Society megbízásából létrehozta a Karisoke Kutatóközpontot.
Fossey célja az volt, hogy megismerje a gorillák életmódját, szociális viszonyaikat, ezért 18 éven át élt közöttük. Kezdetben csak messze az állatoktól ült és figyelt, majd egyre közelebb húzódott hozzájuk. Az áttörés akkor következett be, amikor már közöttük ült, és az egyik gorilla önként megérintette a kezét. Fossey bensőséges kapcsolatot alakított ki egy kölyökgorillával, amelynek végigkísérte szinte egész életét. Érzelmileg óriási sokkot jelentett neki, hogy az állat orvvadászok áldozata lett. Fossey ekkor indított kampányt az állatokért: cikk jelent meg róla a National Geographicban, előadásokat tartott, alapot hozott létre a hegyi gorillák védelmére, 1983-ban pedig megjelentette a tudományos eredményeit összefoglaló Gorillák a ködben című könyvét.
Az asszonnyal 1985. decemberében az orvvadászok által használt bozótvágókéssel végeztek. Fosseyt gorillái között helyezték örök nyugalomra, a sírjára ezt írták: „Senki sem szerette jobban a gorillákat.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.