India történetének legnagyobb csalása

2011. 01. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A független India történetének legnagyobb csalásaként említik azt a korrupciós ügyet, amelyben a miniszterelnök is érintett lehet. A parlamenti ellenzéki pártok a teljes körű kivizsgálását sürgetik annak a botránynak, amelyhez Manmohan Szingh kormánya több tagjának is köze lehetett. A gyanú szerint Andimuthu Radzsa egykori távközlési miniszter közbeszerzési pályázat kiírása helyett saját döntés alapján bízott meg mobiltelefon-vállalatokat azzal, hogy a kormányzat számára nyújtsanak szolgáltatásokat. A cégek jóval áron alul kaptak megbízásokat, a nemzeti számvevőszék szerint a 2008-as ügyletekkel a kormány 37 milliárd dollárral károsította meg az államot. Az indiai központi nyomozó hatóság nemrég átkutatta a volt miniszter házát, s hamarosan kihallgatják.
Manmohan Szingh régóta hárítja azokat a vádakat, amelyek szerint ő is érintett az ügyben. A napokban felajánlotta, hogy megjelenik a parlament számvevőszéki bizottságának ülésén, hogy válaszoljon a kérdésekre. Az ellenzék azonban egy vizsgálóbizottság felállítását követeli, amelyben az összes parlamenti párt képviseltetné magát. „Nincs rejtegetnivalóm” – írta Murli Manohar Joshinak, a legfőbb ellenzéki párt, a BJP egyik tagjának, a számvevőszéki bizottság elnökének címzett levelében a miniszterelnök.
Indiában számos korrupciós ügyre derült fény az utóbbi hónapokban. Az újdelhi közösségi játékok szervezőit például több millió dolláros csalásért tartóztatták le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.