Indiai rakétakudarc

Nagy Áron
2011. 01. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felbocsátása után nem sokkal felrobbant egy indiai hordozórakéta, amelynek egy kommunikációs műholdat kellett volna a világűrbe juttatnia – közölte az United News of India (UNI). A dél-ázsiai ország hírügynöksége szerint a detonáció okai egyelőre ismeretlenek, de – mint megjegyezték – az eredetileg december 20-ra tervezett startot egy Oroszországból származó alkatrész meghibásodása miatt kellett szombatra halasztani, így annak akár a kudarchoz is köze lehet. Hivatalosan még senki nem cáfolta, vagy erősítette meg ezt az elképzelést. Az indiai televízió élő adásban közvetítette a sriharikotai űrközpontból magasba emelkedő, majd még a Föld légkörében lángok martalékává váló rakéta indítását, amelyet jelentős közérdeklődés kísért. A képeken jól látható, amint az első egység leválásakor hirtelen felrobban a rakéta, s roncsai a tengerbe zuhannak. Az AFP-nek nyilatkozó egyik illetékes szerint a földi irányító központ szakemberei döntöttek a megsemmisítésről, miután műszaki hibát észleltek.
Ismert, legutóbb júliusban járt indiai rakéta az űrben, akkor a saját gyártmányú hordozóeszközzel öt szatellitet állítottak pályára. Néhány hónappal korábban, áprilisban viszont a Bengáli-öbölbe zuhant egy űrrakéta. Az AP beszámolója szerint a sorozatos balesetek visszavethetik a dél-ázsiai állam nagyra törő űrprogramját. Indiai kormányzati körök egyelőre semmit sem fűztek hozzá ezekhez a felvetésekhez. A cél hivatalosan tehát továbbra is az, hogy 2016-ra embert juttassanak a világűrbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.