Január elsejétől Magyarország az EU elnöke

Január elsejétől június 30-ig Magyarország első ízben tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. A 2007 óta tartó előkészületekkel együtt az elnökségre összesen huszonnégymilliárd forintot költ a kormány. A Belügyminisztériumnak kétszázhatvan hivatalos rendezvényt kell majd biztosítania hat hónap alatt.

Hírösszefoglaló
2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa mi vagyunk címmel a budapesti Millenárison hatalmas mulatság köszönti ma éjjel az újévet és a magyar EU-elnökséget. Az m1 és m2 élőben közvetít részleteket a műsorokból, a részvevők kivetítőn láthatják majd Schmitt Pál köztársasági elnök újévi köszöntőjét. (Részletek a 15. oldalon.)
Január elsejétől június 30-ig Magyarország első ízben tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. Orbán Viktor miniszterelnök így foglalta össze az ország előtt álló feladatokat: A háború és a gyűlölet romjai fölé barátságot építeni, térdre kényszeríteni a kommunizmust, újraegyesíteni Európát, megalkotni egy új világpénzt, kiépíteni ötszázmillió ember és huszonhét nemzet közös és egységes gazdasági térségét bizonyára nehezebb volt, mint az a munka, ami most ránk vár. Miért ne lennénk hát optimisták? A következő hat hónap kiemelkedően fontos feladata, hogy a lisszaboni szerződés hatálybalépése okán ki kell alakítani az EU új intézményi kereteinek gyakorlati alkalmazását, amelyek mentén a tagállamok meghozhatják a szükséges döntéseket.
A magyar elnökség idején az informális miniszteri tanácsülések többségét Gödöllő egykori királyi rezidenciáján rendezik majd. Martonyi János külügyminiszter korábban arról beszélt, bár többek szerint kockázatos döntés volt ezt a várost választani, mégis jó döntésnek bizonyult, mert így elkerülhetik, hogy az uniós események nagyobb fennakadásokat okozzanak a fővárosban.
A magyar EU-elnökséghez kapcsolódóan a Belügyminisztériumnak mintegy száznyolcvan nap alatt kétszázhatvan hivatalos rendezvényt kell biztosítania – közölte Pintér Sándor. A belügyminiszter hangsúlyozta, a Köztársasági Őrezred feladata lesz az útvonalak biztosítása, a delegációk szállítása és védelme. A rendezvények között ráadásul olyanok is vannak, amelyek több napon át tartanak, ami azt jelenti, hogy az elnökség minden napjára két-három rendezvény jut – tette hozzá. Pintér szerint főleg a ferihegyi repülőtér és a rendezvények helyszínei között lesznek lezárások, amelyekről mindig tájékoztatják majd a nyilvánosságot.
A kormány egyébként ingyen kap autókat az Auditól, hogy legyen mivel szállítani az uniós elnökség alatt ide érkező külföldi politikusokat, a kabinetnek csak a benzint és a karbantartást kell fizetnie. A kocsik egyébként ismerősek lehetnek a politikusoknak, ezek szállították őket Spanyolországban is, az ottani uniós elnökség idején. Az autókat a magyar elnökség lezárulta után Németországban adják el. Magyarország az EU-elnökségre összesen 23,78 milliárd forintot költ, beleértve a 2007 óta folyó előkészületek kiadásait is.
A soros EU-elnökség hivatalos átvétele január 6-án lesz, az Európai Bizottság és a magyar kormány már másnap együtt ülésezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.