Januárban tárgyalunk tovább az oroszokkal

Hírösszefoglaló
2011. 01. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő magyar–orosz találkozó januárban lehetséges – mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az Indexnek adott interjújában. A Malév sorsával kapcsolatban kijelentette, az oroszokkal megállapodtak, hogy utóbbiak kiszállnak a légitársaságból, s megegyeztek, hogy a Malév sorsát nem kötik össze a megállapodás többi elemével. Csak a pénzügyi elszámolást kell elvégezni, erről folynak a szakértői egyeztetések.
Az orosz fél az energetikai kérdésekre koncentrál, mint a Szurgutnyeftegaz tulajdonrésze a Molban, a paksi bővítés és a 2015-ben lejáró gázvásárlási szerződés. A miniszter megerősítette, felmerült, hogy a magyar adósságfinanszírozásba a kormányzat bevonná Kínát. A kínai miniszterelnök vetette fel, hogy szívesen látna stratégiai pénzügyi együttműködést Magyarország és Kína között, beleértve a kínai állam részvételét magyarországi finanszírozásban. Ezt a magyar miniszterelnök kedvezően fogadta – mondta Fellegi, s megállapodás kérdése, hogy milyen technikával biztosítják a kínai szerepvállalást. Konkrét projektekről is tárgyaltak a kínaiakkal, például hogy a kínai vasútügyi minisztérium és a MÁV közös munkacsoportot hoz létre, s megvizsgálja, hogy a magyarországi vasútfejlesztésekben szerepet vállalhatnak-e a kínai vállalatok. Sőt, a Malévról is tárgyaltak. Tisztázták, milyen hazai feltételeknek, lehet tulajdonrészt szerezni a társaságban – fogalmazott Fellegi. A Napi.hu délutáni, a Reutersra hivatkozó közlése szerint a kínai jegybank cáfolja, hogy magyar államkötvények vásárlását vagy egyes magyar projektek finanszírozását fontolgatjaá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.