Jogos ítélet Jukosz-ügyben

Visszautasította a Mihail Hodorkovszkij és Platon Lebegyev pere, illetve a tegnap is folytatódó ítélethirdetés ellen megfogalmazott amerikai és nyugati vádakat az orosz külügyminisztérium. Közleményük szerint ha az egykori Jukosz két vezetője mindezt az Egyesült Államokban követte volna el, már régen életfogytiglani börtönbüntetésüket töltenék.

Hírösszefoglaló
2011. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hodorkovszkij és Lebegyev perével kapcsolatban Washingtonban és az Európai Unió több fővárosában – például Londonban és Berlinben – tett kijelentésekkel öszszefüggésben szeretnénk sokadszor hangsúlyozni, hogy az adott ügy az orosz igazságszolgáltatás hatáskörébe tartozik – közölte tegnap a korábbi vádakra reagálva az orosz külügyminisztérium. Az MTI által is idézett közlemény szerint nem fogadhatók el a bíróság befolyásolására irányuló nyomásgyakorlási kísérletek, Dmitrij Medvegyev orosz államfő a nagyobb orosz televíziók vezetőivel tartott legutóbbi beszélgetésen hangsúlyozta, hogy senkinek sincs joga beavatkozni a bírói szervek hatáskörébe.
A dokumentumban rámutatnak, hogy Hodorkovszkij és Lebegyev esetében az adófizetés megkerülésére és bűnös úton szerzett pénzek tisztára mosására vonatkozó súlyos vádakról van szó. (Az orosz Ria Novosztyi hírügynökség által idézett bíróság szerint a két férfi 218 millió tonna kőolajat adott el leánycégeiknek, amelyet utána jóval drágábban értékesített, ezenfelül a vállalat bevételéből 97,5 millió dollárt is tisztára mostak – a szerk.) „Az ilyen cselekmények minden országban a büntető törvénykönyv hatálya alá tartoznak” – hangsúlyozza a moszkvai külügyminisztérium nyilatkozata, megjegyezve, hogy az Egyesült Államokban az ilyen bűncselekményekért életfogytiglani szabadságvesztést szabnak ki. A nyilatkozat szerint minden alapot nélkülöznek azok a vélemények, amelyek szerint Oroszországban választási célokra használják az igazságszolgáltatást. Az oroszországi bíróságokon több ezer olyan ügyet vizsgálnak, amelyek a vállalkozók törvényes felelősségét érintik. „Söpörjön mindenki a saját háza előtt, otthon és a nemzetközi színtéren is” – zárul a moszkvai külügyminisztérium közleménye.
A tegnap folytatódó ítélethirdetéskor egyébként Viktor Danyilkin bíró – a Ria Novosztyi szerint – arról is beszélt, hogy Mihail Hodorkovszkij és Platon Lebegyev manővereit és bűnösségét a Jukosz-konszern több alkalmazottja, illetve igazgatósági tagja is megerősítette.
Vezércikk a 7. oldalon

Orosz–spanyol incidens. Az orosz kormány még karácsonykor kiutasított két Moszkvába akkreditált spanyol diplomatát. Az incidenst ismerő források szerint az orosz lépés arra volt válasz, hogy november elején az új külügyminiszter, Trinidad Jiménez két orosz diplomatát szólított fel távozásra Madridból. A két ország jövőre látja vendégül egymást az orosz, illetve a spanyol év jegyében, ezért Madridban igyekeztek háttérben tartani a konfliktust. A spanyol külügy tegnapi közleménye tudatta, hogy ők is lezártnak tekintik a történteket, és a tárcavezető január 17-én Moszkvába utazik. (S. T.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.